Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu »Keljmendi«

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Dec.2014, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radončić nije optužen niti je pod istragom u predmetu »Keljmendi«

SARAJEVO - Međunarodni sudija EULEX-a pri Osnovnom sudu u Prištini je objavio da Fahrudin Radončić nije optuženi u predmetu "Naser Keljmendi", da protiv njega nije podignuta optužnica niti pokrenuta istraga, niti na Kosovu niti u BiH, te da "ni na koji način nije obuhvaćen istragom protiv Keljmendija".

Odluka je, nakon ročišta održanog 2. decembra, donijeta juče po zahtjevu Fahrudina Radončića, odnosno advokatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << tima koji predvodi poznati britanski advokat Džon Džons.

Sud je takođe odlučio da predstavlja kršenje njegovih prava to što je "ime Fahrudina Radončića uvršteno u optužnicu protiv Nasera Keljmendija bez obzira na činjenicu da nikakva krivična istraga nije bila pokrenuta protiv njega", da niti u jednom stadijumu tokom istrage on nije saslušan, te da se "ne vode nikakvi odvojeni krivični postupci protiv njega u Bosni i Hercegovini iako su zvaničnici iz te zemlje aktivno učestvovali u istražnim radnjama provedenim od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo".

Međunarodni sudija je naglasila i da je prekršeno pravilo pretpostavke nevinosti zbog davanja inkriminišućih izjava pojedinih javnih zvaničnika prije nego što je nekome dokazana bilo kakva krivica u skladu sa zakonom.

Sud je stoga naložio pravnu mjeru nespominjanja, usmenog ili pismenog, imena osoba protiv kojih nije podignuta optužnica, uključujući Fahrudina Radončića, u predmetu koji se pred tim sudom vodi protiv Nasera Keljmendija, saopštio je pres-centar SBB-a.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kosovo: Optuženi iz Dreničke grupe se brane sa slobode

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2014

Svi optuženi u slučaju Dreničke grupe, oslobođeni su iz pritvora u petak da bi se branili sa slobode...Vijest je za RSE potvrdio Tomë Gashi, advokat bivšeg komadanta  Oslobodilačke vojske Kosova (OVKa), Sulejmana Selimija...U ovoj grupi bili su i Sami Lushtaku, Sahit Jashari, Jahir Demaku i Zeqir...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.