Izvor: Politika, 11.Jun.2012, 22:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za plate činovnika 610 različitih koeficijenata

Posledica –zaposleni primaju nejednake plate za isti rad

U državnoj upravi, u različitim resorima, ljudi sa istim kvalifikacijama i istim opisom posla primaju sasvim različite plate. Neko će upitati – da li je to moguće, jer je u pitanju isti gazda. To jeste javna uprava, ali ne važe u svakom slučaju isti aršini za odmeravanje visine plata. Da li to znači da kod nas ne postoje platni razredi pa je moguće šarenilo zarada za isti posao.

Uvođenje platnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razreda nedavno je preporučio i Fiskalni savet. Njihova sugestija je ne samo da se uravnoteže zarade u javnom i privatnom sektoru, već i u okviru državnog sektora.

Da nešto ne štima u zaradama zaposlenih s istim kvalifikacijama i na istim poslovima, upozorila je i Svetska banka u svojoj studiji „Prave dimenzije vladinog platnog fonda”. Oni navode da je sistem zarada složen, pravljen od slučaja do slučaja, i da se zasniva na preko 610 različitih koeficijenata i to ne računajući ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova, finansija, poresku upravu.

Nejednake plate za jednak rad su, kako navodi studija Svetske banke, široko rasprostranjene. Dispariteti naročito nastaju u vreme zamrzavanja plata kada se koeficijenti menjaju od slučaja do slučaja, što dovodi do toga da se zamrzava prosečni nivo zarada, ali se ne utiče na unutrašnju preraspodelu.

Predlog Svetske banke je da se uspostavi sistem sa 12 platnih razreda za ceo javni sektor zasnovan na osnovnoj zaradi. Ukoliko vlada u tome uspe, eliminisaće se nejednakost u platama, a u slučaju da zaposleni za sebe traže drugačije vrednovanje zarada moći će tome da se odupre.

Radmila Bukumirić Katić, pomoćnik u Ministarstvu rada, potvrđuje da su nejednake plate za isti rad u državnoj upravi široko rasprostranjene. Najniže plate su u kulturi, obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj zaštiti, a najbolje u ustanovama obaveznog socijalnog osiguranja, odnosno fondu za zdravstveno osiguranje, Fondu PIO i Nacionalnoj službi za zapošljavanje. I naravno agencijama i regulatornim telima.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 12. juna. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Jovana Rabrenović

objavljeno: 12.06.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz budžeta za isti posao različite plate

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Jun.2012

U državnoj upravi, u različitim resorima, službenici sa istim kvalifikacijama i istim opisom posla primaju sasvim različite plate.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.