Wall Street: Home Depot dobitnik dana, indeksi opet porasli

Izvor: GdeInvestirati.com, 20.Avg.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Home Depot dobitnik dana, indeksi opet porasli

NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cene akcija porasle drugi dan zaredom, predvođene maloprodajnim sektorom zahvaljujući boljim od očekivanja rezultatima Home Depota, a investitore su oraspoložili i najnoviji makroekonomski pokazatelji. 

Dow Jones indeks ojačao je juče 80,85 bodova ili 0,48 posto, na 16.919 bodova. S&P 500 indeks porastao je 0,50 posto, na 1.981 boda, a tehnološki Nasdaq 0,43 posto, na 4.527 bodova, što je njegov najviši >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << nivo od 31. marta 2000. godine.

Akcija Home Depota poskupela je 5,6 posto, na 88,23 dolara, ostvarivši najveći dnevni postotni porast još od maja 2009. godine, a takođe je i najviše doprinela rastu Dow Jonesa. Tokom trgovanja dostigla je i istorijski rekord od 88,98 dolara. Ta kompanija svojim prihodima i dobiti premašila je očekivanja analitičara te je povisila svoje procene dobiti za ovu godinu.

Takve vesti podstakle su rast cena akcija većine maloprodajnih kompanija, pa je specijalizovani indeks tog sektora .SPXPT skočio 2 posto, najviše od februara ove godine.

Akcija Applea dala je najveći podsticaj rastu S&P-ja i Nasdaqa. Cena joj je skočila 1,3 posto, na 100,49 dolara, premašivši po prvi put 100 dolara od 'splita' u junu, čime je njena tržišna kapitalizacija dostigla 600 milijardi dolara.

Dobro raspoloženje investitora poduprli su i najnoviji pokazatelji. U julu je tako broj započetih gradnji kuća u SAS-u porastao za 15,7 posto na godišnjem nivou.

Istovremeno, inflacija merena potrošačkim cenama bila je svega 0,1 posto, što je u skladu s očekivanjima i Fedu daje prostora da još neko vreme zadrži krajnje labavu monetarnu politiku.

"Sve to zajedno razlog je dobrom raspoloženju na tržištu pa je nedavna korekcija, usled geopolitičkih zabrinutosti, već zaboravljena", ističe Andre Bakhos, direktor investicionog društva Janlyn Capital iz NewJerseya.

Za razliku od maloprodajnih kompanija, akcija kompanije za luksuznu robu Elizabeth Arden bila je najveća gubitnica, s potonućem cene za 24 posto na 14,9 dolara, nakon što je izvestila o najvećem tromesečnom gubitku u svojoj istoriji, pod uticajem pada prodaje parfema.

I na evropskim berzama cene akcija u utorak su ponovo porasle, jer je investitore ohrabrilo smanjivanje napetosti u istočnoj Ukrajini.

Pariski CAC porastao je 1,03 posto, na 4.248 bodova, frankfurtski DAX za gotovo 1 posto, na 9.336 bodova, a londonski Ftse indeks 0,53 posto, na 6.776 bod.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.