Uručene dve CDMA licence

Izvor: B92, Beta, 17.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene dve CDMA licence

Beograd -- Kompanije Telekom Srbije i Medija vorks (Media works) dobile su pravo da koriste licence za uvođenje bežične telefonije i interneta u CDMA tehnologiji u Srbiji.

Telekom i "Medija vorks" uplatili su po 540 hiljada evra u budžet Srbije i Ratel im je danas uručio licence za CDMA, ističe se u saopštenju Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel).

Kompanije imaju obavezu da u roku od šest meseci počnu da pružaju usluge bežične telefonije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i interneta. Dobitnici licence za CDMA tehnologiju određeni su 19. maja na aukciji, na kojoj su učestvovali i Kablovsko-distributivni sistem (KDS) "Novi Sad" i Digi sat, čiji je vlasnik rumunski RCS i RDS.

Telekom Srbije je već imao probnu licencu za uvođenje CDMA telefona, prema podacima Ratela Telekom je pokrio oko 30 hiljada korisnika, a uvođenje priključka naplaćivao je od deset do 12 hiljada dinara.

U Ratelu su ranije kazali da će uvođenje CDMA bežične telefonije rešiti problem dvojnika i analognih centrala, jer će svi koji to budu želeli moći da predju na CDMA telefone, a cene u fiksnoj telefoniji u domaćem saobraćaju verovatno neće pasti, jer i sada nisu visoke.

Prema uslovima konkursa, kompanije koje su dobile licencu imaju rok od od godinu i po da pokriju najmanje 20 odsto naseljenih mesta u Pčinjskom, Jablaničkom, Raškom, Pirotskom i Zlatiborskom okrugu, kazao je Janković.

Kompanije koje su dobile licencu za CDMA trebalo bi da u roku od dve i po godine od dobijanja licence počnu da pružaju usluge u najmanje 40 odsto naseljenih mesta u tih pet okruga.

Telekom Srbije je kompanija čiji je većinski vlasnik Javno preduzeće PTT Srbije, a manjinski partner grčki OTE, dok je vlasnik „Medija vorksa” holandski holding Grinhaus telekomunikacije.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Telekomu Srbije i Media worksu uručene CDMA licence

Izvor: EMportal, 17.Jun.2009

Kompanije Telekom Srbije i Media works od danas imaju pravo da koriste licence za uvođenje bežične telefonije i interneta u CDMA tehnologiji u Srbiji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.