Udovički: Sistematizacija, pa otpuštanja

Izvor: RTS, 26.Maj.2015, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Sistematizacija, pa otpuštanja

Ministarka uprave i lokalne samouprave Kori Udovički kaže za RTS da će se pri otpuštanju u javnom sektoru prvo sagledati koji su poslovi nepotrebni i zastareli, ali i gde otpušteni mogu posle da se zaposle. U lokalnim samoupravama najveći višak i potrebna je nova sistematizacija radnih mesta, ističe ministarka.
Kori Udovički je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je računicu za otpuštanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najmanje 9.000 zaposlenih u javnoj upravi razvila cela Vlada jer je to nešto što mora da učini celo društvo.

"Računali smo koliko je stvarno zaposlenih i koliko su ti brojevi stvarno veliki. Kad uporedimo sa brojem stanovnika, nije veliki broj. Ali, kad uporedimo sa brojem ukupno zaposlenih, to jeste veliki broj", navodi ministarka.
Prema njenim rečima, nije najgore to što ima mnogo zaposlenih, već što je struktura loša jer se godinama nije planski zapošljavalo.
"Moraće da se rade nove sistematizacije. Najvažnije u celoj reformi jeste da radimo na jačanju odgovornosti i planiranju i merenju autputa. Kroz ceo sistem se zalažemo da vodimo računa da nova struktura bude produktivnija", ističe Udovički.
Kada je reč o kriterijumu za otpuštanje, ministarka ukazuje da će se prvo sagledati koji su polovi najvažniji, a koju su nepotrebni i zastareli.
"Odlučiće se o tome koji su socijalni kriterijumi, a prvo ćemo da gledamo gde otpušteni mogu posle da se zaposle. Skoro godinu i po dana imamo zabranu zapošljavanja, pa neke organizacije moraju da popune mesta koja su im potrebna za rad", navodi Udovički.
Govoreći o spekulacijama da će se godišnje otpuštati 25.000 radnika, ministarka ukazuje da ne možemo da govoriti o takvim brojevima i dodaje da će smanjenje biti proporcionalno.
"Moramo da se bolje organizujemo i da menjamo strukturu. Možemo da smanjimo troškove i bez otpuštanja. To možemo da uradimo većom disciplinom i boljom organizacijom", navodi Udovički.
Prema njenim rečima, važno je i da se Zakon o platama donese do kraja godine kako bi se novi budžet zasnovao na njemu, ali i da se zna ko koliku platu prima.
"Samo time što ćemo pošteno nagrađivati rad, možemo da smanjimo troškove da i ne dođemo do tako velikog broja radnika za otpuštanje", navodi Udovički.
Ministarka ističe da je glavni cilj podići kapacitet državne uprave kako bi se proizvelo više radnih mesta van javne uprave.
"To je problem – mala privreda. U istraživanja smo uključili lokalna javna preduzeća jer su tu najveći viškovi. Znamo da ta preduzeća najviše opterećuju lokalne budžete", ističe Udovički.
Kako kaže, ovaj proces će trajati tri godine, a od sada kreću da se rade dubinska istraživanja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

PLJUŠTAĆE OTKAZI: Gase se duplirani i zastareli poslovi

Izvor: Kurir, 27.Maj.2015, 07:41

Kriterijume za otkaze u javnoj upravi tek će osmisliti šefovi - ministri, predsednici opština i direktori - vođeni smernicom ministarke Udovički da se reše nepotrebnih..BEOGRAD - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ni nakon godinu dana rada nema precizne kriterijume na...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.