U nemačkim firmama u Srbiji radi 25.000 ljudi

Izvor: Akter, 03.Sep.2014, 06:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nemačkim firmama u Srbiji radi 25.000 ljudi

Ugovor s nemačkom kompanijom Traklajt, koji je potpisan u Berlinu, samo je jedan u nizu koje Srbija ima sa nemačkim firmama, a Ćupriji će doneti novu fabriku i hiljadu i po novih radnih mesta

Inače, prema podacima Privredne komore Srbije u našoj zemlji posluje 360 preduzeća, čiji su osnivački nemačke firme, u kojima radi 25.000 ljudi, a njihov dosadašnji investicioni obim od 2000. godine je dostigao oko 1,6 milijardi evra.

Globalna finansijska i ekonomska kriza, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << prema tim podacima, nije značajnije negativno uticala na dalji priliv nemačkih investicija u Srbiju, a interesovanje ne jenjava, posebno u oblasti autokomponentistike, rudarstva i energetike, poljoprivrede i zaštite životne sredine, ali i u domenu rekonstrukcije i izgradnje infrastrukture.

Nemačka je jedan od vodećih investicionih partnera Srbije, a prvi investitori iz Nemačke stigli su u Srbiju već sa početkom procesa privatizacije, prvenstveno zbog povoljnog geografskog položaja, visokoobrazovanih kadrova, relativno niskih troškova radne snage, regulativom usklađenom sa propisima EU, poreskih i drugih olakšica.

Prema podacima Narodne banke Srbije o prilivu stranih direktnih ulaganja u novcu, za period od 2005. do 2010. godine, Nemačka je četvrti strani investitor u Srbiji sa ulaganjima u iznosu 983,3 miliona evra.

Samo tokom 2013. godine nemačke investicije u Srbiji iznosile su 48,4 miliona evra.

Na osnovu podataka kojima raspolaže Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), finansijski najintenzivnije investicije nemačkih firmi u Srbiji su kupovina Hemofarma koju je izvršila nemačka Stade (510 miliona evra), METRO Cash & Carry (165 miliona evra), Mes ser Tehnogas (120 miliona evra), Henkel (95 miliona evra), Nordzuker (45 miliona evra), Phiwa Walther Group (40 miliona evra), KnaufInsulation (31 milion evra), Siemens (35 miliona evra), Fresenius Medical Care (25 miliona evra), Leoni Wiring System (15 miliona evra), Vosloh-Sc hwabe/Panasonic (13 miliona evra), Dräxelmaier DAD (12 miliona evra), Norma Group (11 miliona evra), Falke (10 miliona evra)...

Kada je reč o novijim i planiranim investiacijama nemačkih firni izdvajaju se Meggle koji je u martu 2011. kupio kragujevačku Mlekaru Mladost, a u decembru iste godine otvorio novi proizvodni pogon u koji je investirano dva miliona evra za tetra-pak liniju za punjenje mleka i dva miliona evra u obnavljanje infrastrukture i rekonstruisanje proizvodnog pogona.

Takođe, kompanija Delta real Estate i nemačka kompanija Bauhaus potpisale su u martu 2011. ugovor o izgradnji prvog maloprodajnog objekta Bauhaus u Srbiji, u bloku 53 na Novom Beogradu, vrednost investicije je 22 miliona evra.

Srpsko-nemačka firma LMB soft gradi u Nišu fabriku za proizvodnju medicinske opreme, koja bi u prvoj fazi trebalo da uposli 60 radnika i uloži 700.000 evra, dok će za nabavku opreme i edukaciju zaposlenih uložiti između 500.000 i milion evra.

Početkom marta 2012. kompanija Henkel nastavlja da ulaže u Srbiju izgradnjom fabrike fasadnih maltera u Inđiji, u koju ulaže od 15 do 20 miliona evra.

Zrenjanin je prvi grad u Srbiji sa kojim je nemački diskontni lanac Lidl potpisao ugovor o kupovini zemljišta za gradnju svog objekta, planira se gradnja supermarketa veličine oko 2.000 m2 u koji će biti uloženo oko 1,5 miliona evra, a zaposliće se oko 60 radnika.

Kompanija Siemens investiraće 24 miliona evra u fabriku generatora za vetroelektrane u Subotici, što će omogućiti radna mesta za još 172 ljudi.

Krajem septembra 2012. kompanija Bosć započela je izgradnju fabrike za proizvodnju sistema brisača za automobilsku industriju u Pećincima, druga faza izgradnje fabrike počeće 2016. godine, a planirano je da do 2019. bude zaposleno 620 radnika.

Krajem jula 2013. najavljeno je da kompanija Leoni - poslovna jedinica Jaguar počinje izgradnju fabrike u Doljevcu, u kojoj će proizvoditi elektrokablove za brendove „Land rover“ i „Jaguar“.

U ovu, drugu po redu fabriku u Srbiji "Leoni" će uložiti 21 milion evra i sredinom 2014, kada je planirano da počne sa radom, u njoj će posao dobiti 1.500 radnika.

Kada je reč o potencijalu za unapređenje privredne saradnje, nove šanse za razvoj su identifikovane u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, metalskoj, drvno-prerađivačkoj i tekstilnoj industriji, građevinarstvu i IT-u.

Nemačka je jedan od najbitnijih privrednih partnera Srbije među zemljama EU, drugo izvozno tržište srpske privrede u ovoj godini, a na prvom je mestu po uvozu u Srbiju.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.