Trasa „Južnog toka“ krajem 2009. godine

Izvor: Blic, 19.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trasa „Južnog toka“ krajem 2009. godine

Iako se u medijima spekulisalo da bi već krajem prvog kvartala 2008. godine mogla da bude poznata trasa gasovoda „Južni tok" kroz Srbiju, Aleksandar Medvedev, zamenik predsednika ruskog „Gasproma" i generalni direktor „Gasprom eksporta", u ekskluzivnom intervjuu za „Blic" najavljuje da je realno da trasa bude poznata tek u drugoj polovini 2009. godine.

- Očekujemo da će do kraja 2008. najverovatnije biti završena preliminarna studija o izvodljivosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekta. Maršruta kopnenog dela gasovoda na teritoriji Srbije biće određena na osnovu studije o izvodljivosti projekta, a u tom cilju biće formirana specijalna kompanija. I za jedno i za drugo neophodno je izvesno vreme.

U kojoj etapi se nalaze pregovori o izgradnji gasovoda „Južni tok"?

- „Gasprom" i „Srbijagas" su 25. februara u Beogradu potpisali sporazum o saradnji radi realizaciju izgradnje gasovoda za tranzit prirodnog gasa. Taj dokument predviđa stvaranje zajedničkog preduzeća. Njegov cilj je priprema studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti projekta, kao i izgradnja i eksploatacija gasovoda preko teritorije Srbije, kapaciteta najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje u okviru stvaranja gasovodnog sistema „Južni tok". Da bi se pripremili dokumenti za formiranje kompanije, sada se osnivaju Upravni odbor i Zajednička radna grupa, koji će delovati dok se ne stvori sama kompanija. Pretpostavljamo da će se to desiti već za tri meseca. U skladu s postignutim sporazumima, udeo ruske strane u kapitalu preduzeća ne bi bio manji od 51 odsto, a srpske ne veći od 49 odsto. Da bismo završili razgovore o rokovima i etapama radova, hteo bih da podsetim da je orijentacioni rok za puštanje svih segmenata „Južnog toka" 2013. godina.

Da li se zna kada će biti potpisan ugovor o preuzimanju NIS-a? I kako izgledaju rokovi za izgradnju „Južnog toka" kroz Srbiju?

- Što se tiče NIS-a, za sada nema preciznih rokova. Planirano je da se posao sklopi do kraja godine. Što se tiče „Južnog toka", mi računamo da izgradnja dela gasovoda kroz teritoriju Srbije treba da počne najkasnije 2011, a prva isporuka gasa očekuje se 2013.

Mogu li korisnici gasa u Srbiji očekivati da će jeftinije plaćati gas, s obzirom na to da će ga kupovati direktno od isporučioca, a ne preko posrednika kao sada?

- Cena prirodnog gasa ne zavisi toliko od broja posrednika koliko od realnih troškova eksploatacije i transporta do potrošačkog tržišta. U svakom slučaju, može se sa sigurnošću reći da će, imajući u vidu strateški karakter uzajamnih odnosa Rusije i Srbije u energetskoj sferi, cena ruskog gasa za srpsko tržište biti najkonkurentnija u poređenju s cenom gasa svih drugih isporučilaca u jugoistočnoj Evropi.

Kakvi su vaši planovi u vezi s rafinerijama NIS-a i da li smatrate da će 500 miliona evra, koliko ste ponudili, biti dovoljno za njihovu modernizaciju i ispunjavanje normi ekološke bezbednosti?

- Žalim, ali ne otkrivamo iznos ugovora i investicija.

Može li se smatrati da potpisivanje dva odvojena dokumenta - protokola o preuzimanju NIS-a i sporazuma o izgradnji gasovoda „Južni tok" - znači da preuzimanje NIS-a može biti ostvareno bez izgradnje gasovoda?

- Modernizacija NIS-a i preuzimanje gasovoda - to su nezavisni projekti i bilo bi pogrešno uslovljavati realizaciju jednog ostvarenjem onog drugog. Pored toga, sporazum zaključen između Rusije i Srbije je kompleksan i obuhvata dogovore vezane za oba projekta. Stoga, prioritetna realizacija projekta NIS-a ne znači da nećemo ispunjavati obaveze iz projekta izgradnje gasovoda.

Kada se očekuje završetak izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskim Dvorima?

- Postojeći proračuni predviđaju okončanje sadašnjeg stadijuma izgradnje podzemnog skladišta Banatski Dvori do 2010. Međutim, da bi se sa sigurnošću govorilo o tom roku, neophodni su dopunski podaci.

Koliko će, po vašem mišljenju, biti potrebno vremena za revitalizaciju rafinerija NIS-a?

- Prvo će kompanija „Gasprom neft" uraditi detaljnu analizu postojeće situacije. Dok se to ne uradi, ne možemo ništa da kažemo.

Da li nameravate da proširujete kapacitete u Banatskim Dvorima?

- Mi smatramo da će razvoj tog projekta znatno povećati pouzdanost isporuka gasa Srbiji i susednim zemljama. Povećanje kapaciteta tog skladišta može biti povezano s realizacijom projekta „Južni tok", orijentisanog na osiguranje stabilnog tranzita gasa do evropskih tržišta.

Pregovori u Moskvi

Predstavnici „Srbijagasa" i „Gaseksporta" razgovarali su u Moskvi o stvaranju uslova za početak rada podzemnog skladišta gasa Banatski dvor. U razgovorima je konstatovana čvrsta opredeljenost ruske strane da se u potpunosti promeni pozicija Srbije na planu tranzita gasa za Evropu. Direktor „Srbijagasa" Saša Ilić izjavio je ranije da je razlog zvanične posete Moskvi „novonastala politička situacija u Srbiji, koja se direktno reflektuje i na gasno-naftni sporazum sa Rusima, budući da on još nije verifikovan u Skupštini Srbiji, a upravo je to uslov da zaživi".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Medvedev: "Južni tok" ne pre 2013.

Izvor: B92, 20.Mar.2008, 11:37

Beograd -- Trasa gasovoda "Južni tok" kroz Srbiju biće poznata tek u drugoj polovini sledeće godine, a njegov završetak se očekuje 2013...Zajednička kompanija Srbijagasa i Gasproma trebalo bi da bude formirana do 25. maja..Zamenik predsednika ruskog "Gasproma" i generalni direktor "Gasprom eksporta"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.