Strategija poljoprivrede u novembru

Izvor: B92, 04.Okt.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strategija poljoprivrede u novembru

Beočin -- Vlada Srbije trebalo bi do kraja oktobra da usvoji strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije za period od 2010. do 2020. godine.

Njome će se definisati osnovni pravci rada Ministarstva poljoprivrede i kretanja srpskog agrobiznisa, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović.

Strategija bi trebalo da donese institucionalna rešenja koja će država primeniti kako bi otklonila slabe tačke funkcionisanja agrobiznisa i pripremila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tu oblast za integraciju na svetsko tržište i članstvo u EU.

Fokus svih tih strateških dokumenata biće individualno poljoprivredno porodično gazdinstvo koje, kako je istakao, uz pomoć države može biti nosilac razvoja poljoprivrede.

Pomoćnik ministra Slobodan Teofanov kazao je da će nacionalni program ruralnog razvoja definisati ekonomske, zdravstvene, infrastrukturne, kulturološke i druge uslove za život na selu.

Prema njegvim rečima, 85 odsto teritorije Srbije je ruralno i tu živi 55 odsto ukupnog stanovništva zemlje. On je istakao da je trenutna ekonomska i socijalna infrastruktura sela loša navodeći da je bruto društveni proizvod na selu samo 74 odsto nacionalnog proseka zemlje.

Jedna trećina aktivnog stanovništa u seoskim oblastima zaposlena je u poljoprivredi, a naturalnom proizvodnjom bavi se 70 odsto seoskog stanovništva, dok se proizvodnjom za tržište bavi 25 odsto stanovništva.

Jedna od oblasti koja će biti podržana nacionalnim programom ruralnog razvoja biće organska proizvodnja koja je ocenjena kao perspektivna za razvoj ukupne srpske poljoprivrede.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Strategija poljoprivrede u novembru

Izvor: Capital.ba, 04.Okt.2010

BEOČIN, Vlada Srbije trebalo bi do kraja oktobra da usvoji strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije za period od 2010. do 2020. godine. Njome će se definisati osnovni pravci rada Ministarstva poljoprivrede i kretanja srpskog agrobiznisa, izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.