Stefanović: Produženje roka nepotrebno

Izvor: Danas, 01.Okt.2014, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Produženje roka nepotrebno

Beograd - Izmenama Zakona o javnoj svojini, koje predviđaju produžetak roka za upis prava javne svojine autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave sa tri na pet godina, poslanici Skupštine Srbije počeli su redovno jesenje zasedanje.

 Obrazlažući predložene izmene zakona ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički navela je da pomeranje tih rokova daje vremena kako jedinicama lokalne samouprave i javnim preduzećima, koja to još nisu uradila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << da podnesu zahteve, tako i Vladi Srbije da sveobuhvatno istraži zašto je taj proces do sada tako sporo tekao. Poslanici opozicionih stranaka najavili su da neće glasati za odlaganja primene zakona, dok su parlamentarci vladajuće koalicije objasnili da će podržati zakon iako ni oni nisu presrećni odlaganjem.

Kada je reč o izmeni Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, ministarka Udovički je ukazala da je propisana obaveza podnošenja poreske prijave isključivo u elektronskom obliku u određenim rokovima za različite poreske obaveze. „U narednom periodu vlada će intenzivirati napore u jačanju poreskih naplata i u skladu sa tim raditi na izmeni niz propisa“, rekla je Udovički.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke, ocenio je juče da produžavanje roka prelaska na elektronsko podnošenje poreskih prijava na 2016. i 2017. godinu potpunio neprihvatljivo i da taj predlog govori o odnosu vlasti prema sivoj ekonomiji, odnosno da se nastavlja tolerisanje neplaćanja poreza. On predlaže i da se rok za podnošenje prijava u elektronskom obliku produži za najdalje nekoliko meseci i ni dana više. Sa njim se složio i Zoran Živković, šef poslaničke grupe Nove stranke.

Produžetak roka kritikovao je i šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić, ocenjujući da to što nije na vreme upisano pravo nad javnom svojinom govori o nehatu državne administracije, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou“. Poslanici NDS najavili su da neće glasati ni za jedan od dva predloga izmena zakona.

- Složiću se da mi se ne sviđa ovo produženje rokova, ali utisak decenije je potpuno razorena administracija ove države, koja očigledno nije bila sposobna da primeni zakon onako kako smo želeli, pa smo prosto bili prinuđeni da produžimo rok. Imali smo i imamo još nenormalnu i neefikasnu administraciju koju ni Kina ne bi izdržala“, rekao je Vladimir Đukanović, poslanik SNS, koji je dodao da je iz Poreske uprave dobio pismeno obaveštenje da je u toku provera zakonitosti zapošljavanja službenika u toj upravi, jer je uočeno da su u radni odnos primane osobe koje nisu ispunjavale ni jedan jedini uslov propisan pravilnikom o sistematizaciji mesta. Pored provere diploma, sprovodi se i postupak utvrđivanja odgovornosti ovlašćenih osoba u postupku prijema u radni odnos.

Ministarka Udovički juče je obrazložila i predlog Sporazuma o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj i Sporazuma sa Vladom Moldavije o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, na šta je opozicija reagovala tvrdnjom da nijedna sednica parlamenta ne može da prođe a da aktuelna vlast na dnevni red ne stavi neki sporazum o zajmu .

„Zojin zakon“ nije stavljen na dnevni red

Poslanici Demokratske stranke negodovali su juče što je vladajuća koalicija odbila da u dnevni red sednice uvrsti i njihove predloge za raspravu . Reč je o „Zojinom zakonu“, anketnom odboru o poplavama, izveštaju ombudsmana o pravima deteta i zakona o krađi beba. Poslanik DS Dušan Milisavljević rekao je novinarima u parlamentu da je „Zojin zakon“ zakon života, koji je pisan zajedno sa roditeljima devojčice koja je bolovala od Batenove bolesti i koji ima podršku mnogih organizacija“. Prema njegovim rečima, taj zakon je još prošle godine bio u skupštinskoj proceduri, ali su vanredni parlamentarni izbori omeli raspravu o njemu.

Polemika oko Utiska nedelje

Skupštinsku raspravu obeležila je i polemika poslanika SNS Zorana Babića i Nove stranke Vladimira Pavićevića o „ukidanju“ Utiska nedelje na B92, autorke Olje Bećković. „Vi ste, gospođo Udovički, za mene utisak nedelje“, rekao je Pavićević i dodao da se uključio alarm zbog budžeta države i da bi bilo dobro da Udovički prenese premijeru da dođe u skupštinu kako bi odgovorio na neka pitanja o stanju u javnim finansijama, ali i zašto je ukinuo Utisak nedelje. Reagovao je šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić ističući da se to što je izrekao Pavićević graniči sa bezobrazlukom.“Ukoliko neko misli da premijer može da određuje pravila u privatnoj kompaniji, to je bezobrazno u najmanju ruku i zaslužuje osudu“, rekao je Babić.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.