Srbija mala, ali je ne zaobilazi svetska oluja

Izvor: B92, 17.Jan.2016, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija mala, ali je ne zaobilazi svetska oluja"

Beograd -- Veliki pad na kineskim berzama, gde su u rekordno kratkom roku izgubljene milijarde dolara, podsetio je na krah njujorške berze pre tačno sedam godina.

Kada se na to doda rekordno niska cena nafte i medjusobne sankcije između Evropske unije i Rusije, stručnjaci strahuju da bi svet ponovo mogao da se suoči sa velikom ekonomskom krizom.

Svetska trgovina i obim kredita se smanjuju, cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nafte, takozvanog crnog zlata, pala je za 75 odsto u poslednji godinu i po dana zbog ogromne ponude, a prognozira se i pad akcija na Volstritu za 20 odsto u ovoj godini.

Svet bi ponovo mogao da se nađe u ozbiljnoj ekonomskoj krizi, s tim što će se ona razlikovati od finansijske krize iz 2008. godine, smatra ekonomski analitičar Milan Kovačević.

"Ovo sadašnje stanje je u većoj meri problem sa trgovinom, koje će se odraziti i već se održava i na finansijska tržista“, objašnjava Kovačević.

"Pored nafte, pale su cene sirovina. Ako uzmete nas, onda je nama velika šteta što je pala cena čelika, bakra i još nekih drugih proizvoda koje mi imamo“, kaže on.

Kina usporava privredni rast, i prema procenama on cć iznositi u najboljem slučaju 6,5 odsto, umesto 7,5 koliko je bila prva procena.

Srbija, ma koliko bila mali igrač na svetskoj sceni, ne bi mogla da prođe neozleđena ako dođe do svetske ekonomske oluje.

"Cene sirovina mogu biti problem zato što mi i izvozimo i uvozimo sirovine“, kaže ekonomski novinar Radojka Nikolić.

Kako kaže i naše zaduživanje može biti problem jer se i ove godine zadužujemo, a kako kaže, planirano je zaduženje od oko šest milijardi evra.

Ona je dodala da je tu i naš dug u dolarima koji takođe na svako pomeranje reaguje.

Sem ekonomskih faktora veliki uticaj na privredna kretanja ima i politika. Međusobne sankcije EU i Rusije značajno utiču na ekonomiju, kao i rekordno niske cene nafte, koje bi mogle da padnu na 16 dolara za barel.

"Veštački ih održava Amerika zato što ima veliku proizvodnju nafte iz uljnih škriljaca“, objašnjava Nikolić.

Kako je rekao Kovačević, to neće pogoditi jednako sve, ali će biti dosta zemalja koje će preći u recesiju.

"Biće i onih koji će usporiti svoj privredni rast i generalno ne pomaže jednom prosperitetu svetu u celini“, kaže on.

Od početka januara berzanski Dau džons indeks na njujorškoj berzi kojim se meri rast industrijskog sektora, pao je za 6,2 odsro, što je najveci pad u poslednjih 15 godina. Time su svetske berze izgubile blizu 3,2 triliona dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.