Šoškić: Podsticanje potrošnje nije rešenje za Srbiju

Izvor: S media, 27.Maj.2012, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Podsticanje potrošnje nije rešenje za Srbiju

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da podsticanje domaće potrošnje, kao recept za izlazak iz ekonomske krize, nije primenljiv na Srbiju jer bi to direktno uticalo na povećanje spoljnotrgovinskog deficita zemlje.

"Podsticanje domaće potrošnje može da ima efekta na velike ekonomije, koje najveći deo te potrošnje troše na način da kupuju domaće proizvode. Kod nas to, nažalost, nije slučaj", istakao je guverner Šoškić u intervjuu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Tanjugu.

Kako je objasnio guverner, opcije Srbije su ograničene i "ukoliko bismo se odlučili da dodatno trošimo, pre svega, dolazimo u sukob sa fiskalnim pravilima".

Šoškić: Nema naznaka nestabilnosti u bankama

Šoškić Nikoliću:Vladu formirati što pre

Šoškić: Pritisci na dinar oslabiće sa novom vladom

"To bi značilo porast javnog duga, što bi, istovremeno, bilo ne samo u sukobu sa Zakonom o budžetskom sistemu, nego bi direktno, po svoj prilici, uticalo i na rast cene finansiranja našeg javnog duga. Dakle, tu je teško tražiti rešenje", precizirao je Šoškić.

"Ne možete kontinuirano trošiti više nego što proizvodite, i ne možete stalno više uvoziti nego što izvozite. Te stvari su povezane i predstavljaju jednu vrstu uslova bez koga se ne može na dugi rok uspostaviti ravnoteža", objasnio je guverner.

Pošto takve opcije, koje se predlažu u svetskim stručnim krugovima, za Srbiju nisu realna mogućnost, Šoškić je naglasio da preostaje, praktično, samo jedna putanja, "a to je da smanjimo tekuću potrošnju, da racionalno koristimo svaki dinar budžetskih sredstava, odnosno novca poreskih obveznika".

"Takođe, trebalo bi da pokušamo da u strukturi naših javnih rashoda povećamo učešće za infrastrukturu, dakle, za javne investicije i time pokušamo da obezbedimo dodatni stimulans za ekonomsku aktivnost i zaposlenost, ali ne da se ide u pravcu većih nivoa budžetskog deficita", dodao je on.

(Tanjug)

Foto: Beta,arhiv

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podsticanje potrošnje nije rešenje za Srbiju

Izvor: OkRadio.rs, 27.Maj.2012

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da podsticanje domaće potrošnje, kao recept za izlazak iz ekonomske krize, nije primenljiv na Srbiju jer bi to direktno uticalo na povećanje spoljnotrgovinskog deficita zemlje."Podsticanje domaće potrošnje može da ima efekta na...

Nastavak na OkRadio.rs...

Podsticanje potrošnje nije rešenje za Srbiju

Izvor: Studio B, 27.Maj.2012

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je da podsticanje domaće potrošnje, kao recept za izlazak iz ekonomske krize, nije primenljiv na Srbiju jer bi to uticalo na povećanje spoljnotrgovinskog deficita zemlje..."Podsticanje domaće potrošnje može da ima efekta na velike ekonomije, koje najveći deo...

Nastavak na Studio B...

Šoškić: Podsticanje potrošnje nije rešenje za Srbiju

Izvor: Banke.Online.rs, 28.Maj.2012, 11:26

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je danas da podsticanje domaće potrošnje, kao recept za izlazak iz ekonomske krize, nije primenljiv na Srbiju jer bi to direktno uticalo na povećanje spoljnotrgovinskog deficita zemlje. "Podsticanje domaće potrošnje može da ima efekta...

Nastavak na Banke.Online.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.