Šok na Volstritu, tužbe zbog sramne prevare

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šok na Volstritu, tužbe zbog sramne prevare

Deset vodećih banaka sa Volstrita i dve trgovinske platforme suočene su sa kolektivnom tužbom u SAD zbog navodnog dosluha s ciljem ograničavanja konkurencije.

Tužba se odnosi na ograničavanje konkurencije na tržištu kamatnih svopova vrednom 320.000 milijardi dolara.

Prema podacima Rojtersa, tužbu je podneo Penzioni fond nastavnika iz državnih škola u Čikagu koji je kupio kamatne svopove od različitih banaka kako bi upravljao rizikom i zaštitio se od promena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u monetarnoj politici.

Iz tog fonda kažu da su svopove preplatili što je posledica organizovanog dosluha banaka.

Među optuženim bankama su "Goldman Saks", "Banka Amerike", "Morgan Stenl", Sitigrup, Kredi Svis, Barkliz, BNP Pariba, UBS, Dojče banka i Rojal benk ov Skotland, kao i dve trgovinske platforme ICAP kepital markets i Trejdveb markets.

"Još od početka 2007. godine, banke su zajedno pretile, bojkotovale, primoravale, i na druge načine eliminisale bilo koji entitet, ili praksu, koja je imala potencijal da donese promene u trgovanju u pogledu savetovanja kupaca", navodi se u tužbi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vodeće banke sa Volstrita optužene zbog dosluha

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2015

Deset vodećih banaka sa Volstrita i dve trgovinske platforme suočene su sa kolektivnom tužbom u SAD zbog navodnog dosluha s ciljem ograničavanja konkurencije na tržištu kamatnih svopova, vrednom 320.000 milijardi dolara...Prema podacima Rojtersa, tužbu je podneo Penzioni fond nastavnika iz državnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.