Smanjen broj negativnih sadržaja o LGBT populaciji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2016, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen broj negativnih sadržaja o LGBT populaciji

Negativnih medijskih sadržaja o LGBT populaciji u Srbiji je u 2015. godini bilo manje, ali je broj žalbi upućenih Savetu za štampu u stalnom porastu, navodi se u danas predstavljenom izveštaju Gej lezbejskog info centra o monitoringu medija o LGBT populaciji.

Predsednik Gej lezbejskog info centra Predrag Azdejković rekao je da su od maja do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << decembra 2015. godine o LGBT populaciji objavljena 942 teksta u dnevnim novinama i to najviše u Blicu.

"Najveći broj tekstova je neutralan, pa pozitivan, a najmanje je negativnih", rekao je Azdejković.

On je dodao i da je u nedeljnim novinama objavljeno 146 tekstova, od čega je najveći broj negativnih objavljen u Pečatu (13).

Kad je reč o veb sajtovima, povećano je izveštavanje o LGBT osobama. U tome prednjači sajt blic.rs sa 234 teksta od ukupno 2.272 objavljena.

U 2015. godini je praćeno 100 emisija na 19 televizija, a najviše priloga emitovano je na televiziji N1.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković navela je da je prošle godine Savetu podneto deset žalbi koje se odnose na povredu prava LGBT osoba u štampanim i onlajn medijima.

"Broj žalbi je veći i u stalnom je porastu, što je dobro jer to znači da raste informisanost LGBT osoba", rekla je ona.

Ona je izjavila i da je u svim slučajevima u kojima je žalba podneta odlučeno da je prekršena odgovornost novinara, jer se novinari nisu suprotstavili svima koji krše ljudska prava.

"Prekršeno je i to da novinar mora da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog na polu, rasi, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom i društvenom poreklu", dodala je Novaković.

Ona je ukazala i na to da nijedan od medija protiv kojih su žalbe podnete ne prihvata punu nadležnost Saveta zbog čega je Komisija tog saveta mogla samo da im izrekne javne opomene, ali ne i da obaveže medije da ih objave.

"O dva teksta Komisija se izjašnjavala čak dva puta bez uspeha, jer nije uspela da usaglasi odluku. Taj problem bi trebalo da bude rešen novim načinom glasanja koji je nedavno usvojen", rekla je Novaković.

Novinarka nedeljnika Vreme Tamara Skroža kazala je da je u tabloidima svega nekoliko tekstova bilo problematično zbog korišćenja nepodobnih i politički nekorektnih reči, ali da to ne znači da u toj vrsti štampe nije bilo diskriminacije, već je ona samo dobila druge forme.

"Zanimljivo je da su novinari, pišući direktno ili indirektno o LGBT tematici, više kršili opšta načela profesionalnih kodeksa, nego ona koja se tiču diskriminacije", rekla je Skroža.

Predstavnica Organizacionog odbora "Ponos Srbije" Anđela Čeh navela je da je u prošloj godini povećan broj i tekstova o trans populaciji koji su u najvećoj meri bili neutralni, te da se 2015. može okarakterisati kao trans godina.

Monitoring medija o LGBT populaciji podržala je i ambasada Holandije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Smanjen broj negativnih sadržaja o LGBT populaciji

Izvor: Beta, 29.Mar.2016

Negativnih medijskih sadržaja o LGBT populaciji u Srbiji je u 2015. godini bilo manje, ali je broj žalbi upućenih Savetu za štampu u stalnom porastu, navodi se u danas predstavljenom izveštaju Gej lezbejskog info centra o monitoringu medija o LGBT populaciji.Predsednik Gej lezbejskog info centra...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.