Skup o saradnji Srbije s EEU

Izvor: B92, 25.Nov.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o saradnji Srbije s EEU

Beograd -- Srbija bi mogla da ima korist od saradnje sa zemljama uključenim u projekat Evroazijske ekonomske unije (EEU), ocenjeno je na skupu u Beogradu.

Učesnici javnog slušanja "Integracioni procesi na evoazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom", među kojima i ambasadori Rusije i Belorusije, ukazali su danas u Beogradu na značaj koji bi za Srbiju mogla imati saradnja sa zemljama uključenim u projekat Evroazijske ekonomske unije (EEU).

Otvarajući skup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je u Skupštini Srbije organizovao Odbor za spoljne poslove srpskog parlamenta, predsednik tog odbora Miloš Aligrudić ukazao je na potencijalne koristi koju Srbija može ostvariti kroz saradnju sa zemljama EEU.

Aligrudić je naveo da evroazijske integracije nisu politički projekat, premda je, po njegovim rečima, kod tog projekta politička dimenzija najmanje izražena, već da se on zasniva na ekonomskom pragmatizmu i da ekonomska saradnja sa članicama tih integracija ne povlači za sobom nikakve specijalne političke zahteve.

Potpredsednik Skupštine Srbije i predsednik poslaničke grupe prijateljstva sa Rusijom Nenad Popović naveo je da je EEU "geografski najveća i energetski najmoćnija ekonomska integracija u 21. veku".

Kako je rekao, Rusija, Belorusija i Kazahstan zajedno čine najvećeg svetskog proizvođača gasa, nafte, suncokreta i šećerne repe, drugog najvećeg svetskog proizvođača krompira, a trećeg najvećeg proizvođača pšenice, mesa i cementa.

"Kada ove zemlje 2015. godine formiraju organe EEU, Srbija mora da bude spremna da iskoristi sve potencijale ove saradnje", istakao je Popović, dodajući da su to zemlje sa kojima Srbija ima "izvanredne političke odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta".

Srbji su potrebne spoljnopolitičke alternative i spoljnotrgovinska diversifikacija, pre svega u saradnji sa Istokom, objasnio je Popović i dodao da to ne znači da će se Srbija okrenuti Istoku i izolovati od Zapada jer to nije ni moguće ni poželjno.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin objasnio je da je EEU organizacija čiji je cilj poboljšanje pozicija njenih clanica i jačanje ekonomskog razvoja.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva je da se ujedine industrije i privrede tih zemalja, a treba da postoje i jasna pravila tog zajedničkog ekonomskog prostora, da postoji maksimalna demokratizacija i da zemlje učesnice budu ravnopravne.

Još jedan princip je, prema rečima ruskog ambasadora, ravnopravnost i pravedna konkurencija, i u tom procesu ne bi smele da postoje zemlje prve kategorije i druge kategorije.

Čepurin je istakao da je projekat EEU predviđen za poširivanje i saradnju sa drugim zemljama, a da su interesovanje za taj projekat već pokazale Jermenija, Kirgizija, Izrael i Indija.

Kako je ukazao, za Srbiju je važno da ne ispusti iz vida šta je u saradnji sa EEU povoljno za nju, da se sagledaju prednosti i da se postupi tako da se ne nanosi šteta onome što već postoji.

Ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev preneo je pozitivna iskustva te zemlje u dosadasnjoj Carinskoj uniji sa Rusijom i Kazahstanom.

"Upućujem poziv da srpski biznis smelije ide ka širenju odnosa sa Carinskom unijom u celini i naročito da da smelije razvija trgovinsku, ekonomsku i investicionu saradnju sa Belorusijom", poručio je Čušev.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evroazija i Srbija

Izvor: Danas, 25.Nov.2013

Sarađujući sa evroazijskim partnerima Srbija može da pronađe dodatna tržišta i nove investicione mogućnosti i tako brže da modernizuje svoju privredu, poručio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin na javnom slušanju skupštinskog Odbora za spoljne poslove „Integracioni procesi...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.