Škundrić: Postepeno poskupljenje

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 03.Sep.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Postepeno poskupljenje

Beograd -- Struja u Srbiji trebalo bi postepeno da poskupljuje narednih godina kako bi došla na nivo prosečne cene u okruženju, kaže ministar energetike Petar Škundrić.

On je u intervjuu za "Ekonomist magazin" kazao da bi električna energija trebalo da poskupi kada privreda Srbije bude imala izraženije stope rasta. "Kad bi električna energija poskupela za jedan evrocent, vrednost EPS-a uvećala bi se za milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, ali bi budžeti domaćinstava i industrije bili za petinu više opterećeni", objasnio je ministar.

Škundrić je naveo i da poskupljenje daljinskog grejanja, ukoliko ga uopšte bude, ne bi trebalo da bude veće od tekuće stope inflacije, iako je cena mazuta trenutno viša nego u 2008. godini.

"Cenu daljinskog grejanja utvrđuju lokalne samouprave, ali Ministarstvo energetike je značajno doprinelo da se sa Naftnom industrijom Srbije postigne najpovoljniji aranžman koji će toplanama u Srbiji omogućiti uštedu od oko šest miliona evra", kazao je on.

Ministar je kazao i da gas za potrošače u Srbiji neće biti jeftiniji, iako su cene tog energenta na svetskom tržištu niže nego pre godinu dana.

Srbijagas je imao velike gubitke, istakao je, zbog razlike u nabavnoj i maloprodajnoj ceni gasa, kursnih razlika i smanjenja potrošnje zbog ekonomske krize.

"Ti gubici moraju da se razvuku na duži period, a pokrivaće ga potrošači i država koja pomaže tako što obezbeđuje povoljne kreditne aranžmane Srbijagasu", precizirao je Škundrić.

On je kazao da će ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma za podzemno skladište gasa "Banatski dvor" najverovatnije biti potpisan za vreme posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji, koja je najavljena za oktobar.

Škundrić je naveo i da će, ako se potvrdi da je NIS prošle godine poslovao s gubitkom, to morati da pokrije sama kompanija, jer se Vlada Srbije nije obavezala da će rezultat poslovanja u poslednjih nekoliko godina ili u 2008. biti pozitivan.

Da bi NIS postao lider u regionu, prema Škundrićevoj proceni, neophodno je umesto prvobitno predviđenih 550 miliona investirati između 850 i 900 miliona evra.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Struja će postepeno poskupljivati

Izvor: EMportal, 03.Sep.2009

Kad bi električna energija poskupela za jedan evrocent, vrednost Elektroprivrede Srbije (EPS) uvećala bi se za milijardu evra, ali bi budžeti domaćinstava i industrije bili za petinu više opterećeni, izjavio je Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike Srbije, u intervjuu za novi broj Ekonomist...

Nastavak na EMportal...

Škundrić: Potrebno postepeno povećanje cene struje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2009

BEOGRAD - Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da bi cena struje u Srbiji trebalo postepeno da sa povećava u narednih nekoliko godina da bi došla na nivo prosečne cene u okruženju, od sedam do devet evrocenti po kilovat času...On je u intervjuu za "Ekonomist magazin"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Škundrić: Struja će postepeno poskupljivati

Izvor: RTS, 03.Sep.2009

EPS će narednih godina postepeno povećavati cenu struje da bismo došli na nivo prosečne cene u okruženju i kako bi privreda Srbije imala veće stope rasta industrijske proizvodnje, ocenio ministar energetike Petar Škundrić. ..Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić rekao je da Elektro...

Nastavak na RTS...

Postepeno poskupljenje struje

Izvor: Capital.ba, 03.Sep.2009

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da bi cijena struje u Srbiji trebalo postepeno da se povećava u narednih nekoliko godina da bi došla na nivo prosjeka u okruženju, od sedam do devet evrocenti po kilovat času. 'Kad bi električna energija poskupela za evrocent po kilovat...

Nastavak na Capital.ba...

Povećanje cene struje biće postepeno

Izvor: NaDlanu.com, 04.Sep.2009, 12:24

BEOGRAD, 3. septembra 2009. (Beta) - Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da bi cena struje u Srbiji trebalo postepeno da sa povećava u narednih nekoliko godina da bi došla na nivo prosečne cene u okruženju, od sedam do devet evrocenti po kilovat času. On je u intervjuu za Ekonomist...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.