Capital.ba

Postepeno poskupljenje struje

03.09.2009. / 16:05

sijalicaBEOGRAD, Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da bi cijena struje u Srbiji trebalo postepeno da se povećava u narednih nekoliko godina da bi došla na nivo prosjeka u okruženju, od sedam do devet evrocenti po kilovat času.

“Kad bi električna energija poskupela za evrocent po kilovat času, vrednost Elektroprivrede Srbije /EPS/ uvećala bi se za milijardu evra, ali bi budžeti domaćinstava i industrije bili za petinu više opterećeni”, rekao je Škundrić u intervjuu za “Ekonomist magazin”.

Struja bi, prema Škundrićevoj ocjeni trebalo da poskupi kada privreda Srbije bude imala izraženije stope rasta.

Škundrić je rekao da gas neće biti jeftiniji, iako su cijene tog energenta na svjetskom tržištu niže nego prije godinu dana.

On je objasnio da je “Srbijagas” imao velike gubitke zbog razlike u nabavnoj i maloprodajnoj cijeni gasa, kursnih razlika i smanjenja potrošnje zbog ekonomske krize.

“Ti gubici moraju da se razvuku na duži period, a pokrivaće ga potrošači i država koja pomaže tako što obezbeđuje povoljne kreditne aranžmane `Srbijagasu`”, kaže Škundrić.

On je istakao da će ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća “Srbijagasa” i ruskog “Gasproma” za podzemno skladište gasa “Banatski dvor”, najvjerovatnije, biti potpisan u oktobru tokom posjete predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva Srbiji.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!