Sitigrup nije u sukobu interesa?

Izvor: B92, 20.Maj.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sitigrup" nije u sukobu interesa?

Beograd -- Komisija za javne nabavke zaključila je da amerilka "Sitigrup" nije u sukobu interesa za posao savetnika u prodaji Telekoma.

Vlada Srbije, pitanje o sukobu interesa konzorcijuma "Sitigrup" nije ni razmatrala jer ga nema, piše Blic.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se američki konzorcijum nalazi u sukobu interesa jer radi za "Dojče telekom"

U izvodu iz konkursne dokumentacije koji je Ministarstvo finansija dostavilo redakciji "Blica”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kojima se reguliše pitanje sukoba interesa, pažljivom analizom, može se zaključiti da „Sitigrup" zapravo može da obavlja posao konsultanta. Ipak, nezavisno od konkursne dokumentacije, stručnjaci su ubeđeni da američka firma nikako ne bi smela da dobije posao.

U Ministarstvu finansija su međutim, naveli da će, ukoliko je tehnički deo ponude ispravan, biti doneta odluka o tome kada će biti otvorena finansijska ponuda.

Tender za izbor savetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu raspisan je 12. aprila, a pravo učešća imale su investicione banke koje su u poslednje tri godine obavile najmanje jednu transakciju telekomunikacionih preduzeća iz Evrope, sa Bliskog istoka ili iz Zajednice nezavisnih država, vrednosti veće od 500 miliona evra.

Kako je ranije navela ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić, finansijski savetnik trebalo bi da odredi optimalni paket akcija za prodaju i predloži vremenski raspored događaj oko raspisivanja tendera.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija u Telekomu Srbija. Preostalih 20 odsto akcija je u vlasništvu grčke kompanije OTE, u kojoj Dojče Telekom ima 30 odsto kapitala.

Tender na jesen, prodaja dogodine

Prema ranijim najavama iz Vlade Srbije, očekuje se da će tender za prodaju dela akcija Telekoma Srbije biti raspisan krajem leta ili početkom jeseni ove godine.

Zanimljivo je međutim i to da akcije Telekoma i pored svih očekivanja neće biti prodate ove godine, već tek narednog leta. O tome svedoče rokovi i procedure koje pre toga moraju da se ispoštuju. Jedan i po mesec je potreban da se izabere savetnik, koji zatim piše predlog o prodaji naredna tri meseca.

Zatim je potrebno mesec dana da državni organi usvoje predlog i donesu odluku o raspisivanju tendera. Tender obično traje tri meseca, a za otvaranje ponude potrebno je mesec dana, i još dve nedelje za žalbe. Zatim sledi primopredaja firme, koja bi po našoj računici i kada bi sve teklo po planu bila moguća tek na leto 2011. godine.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

“Sitigrup” nije u sukobu interesa?

Izvor: Capital.ba, 20.Maj.2010

BEOGRAD, Komisija za javne nabavke zaključila je da amerilka “Sitigrup” nije u sukobu interesa za posao savjetnika u prodaji Telekoma. Vlada Srbije, pitanje o sukobu interesa konzorcijuma “Sitigrup” nije ni razmatrala jer ga nema, piše Blic. Ipak, stručnjaci upozoravaju da se američki konzorcijum...

Nastavak na Capital.ba...

Nemci bi radije grčki OTE nego Telekom

Izvor: Blic, 20.Maj.2010

Konzorcijum „Siti grup global markets“ dobio je rok od osam dana da ispravi tehnički deo ponude za savetnika u prodaji 40 odsto akcija „Telekoma Srbije“, saopštila je juče Vlada Srbije. Iako stručnjaci sve vreme upozoravaju da je „Siti grup“ u očiglednom sukobu interesa, Vlada na ovaj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.