Sertić: Važno je da ohrabrimo investiranje u region

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2016, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Važno je da ohrabrimo investiranje u region

Srbija je osnova stabilnosti regiona, poručio je danas u Sarajevu ministar privrede Srbije Željko Sertić, ističući da smo, po infrastrukturnim projektima koje radimo s Kinom vrednim 1,5 milijardi dolara, vodeća zemlja u ovom delu Evrope.

"Srbija čini sve kako bi postigla stabilnost i ekonomski prosperitet u čitavom regionu", rekao je Sertić na Sarajevo Busineš Forumu (SBF) - "Perspektive Kina +16 CEEC" ističući u tom smislu važnost saradnje sa Kinom.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o projektima koje Srbija ima sa kineskim partnerima, Sertić je pomenuo most "Mihajlo Pupin", koji je i prvi kineski most u Evropi, ali i paket projekta "Kostolac" , te dve deonice na Koridoru 11 čija je investiciona vrednost 303 miliona dolara.

Pruga Beograd-Budimpešta, projekat vredan oko dve milijarde dolara, koji se takođe radi u saradnji s Kinezima, doprinosi inicijativi regionalnog povezivanja i umrežavanja, rekao je on.

Sertić je podvukao da je Srbija suštinski zainteresovana za stabilnost regiona, unapređenje dobrosusedske saradnje i bilateralni dijalog sa svim susedima.

"Zainteresovani smo za miroljubivu politiku, u interesu svih zemalja, a dokaz za to su brojni bilateralni i multilateralni skupovi", rekao je on.

Ministar je podvukado da je Srbija osnov stabilnosti u regionu, da je izabrala evropski put i usvojila reforme. Zato su, dodaje, nove prognoze rasta BDP-a Srbije za ovu godinu podignute na dva odsto.

"Mi se nadamo da će rast biti i veći. Imamo atraktivnu radnu snagu i brojne trgovinske ugovore sa drugim zemljama", rekao je Sertić.

On je istakao da je ponosan i što investitori biraju da ulažu u Srbiju, navodeći primer kineske kompanije Hestil koja je privatizovala Železaru Smederevo.

"Da podsetim i da, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, Srbija ne zapostavlja odnose sa susedima u regionu. Važno je da ohrabrimo investicije, a garancije za to su i bezbedno okruženje, mir i stabilnost. Tako može da se ostvari bolja i kvalitetnija budućnost", zaključio je.

Otvoren međunarodni investicioni skup Sarajevo Biznis Forum

Sedma međunarodna investiciona konferencija Sarajevo Biznis Forum (SBF) počela je danas dvodnevni rad u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a srpsku delegaciju na ovom skupu regionalnih i svetskih zvaničnika i privrednika, predvodi ministar privrede Srbije Željko Sertić.

Ovogodišnji SBF, za koji je registrovano 1.500 učesnika, održava se pod motom "Jedan region, jedna ekonomija - perspektive Kina+16".

Predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović, rekao je na otvaranju skupa da SBF ove godine ide korak napred zbog saradnje s Kinom i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, koje su u snažnom razvoju, a od čega svi mogu imati korist, prenosi portal Klix.

Kineski ministar i zamenik predsednika Komisije za razvoj i reformu u Vladi NR Kine,  Ning Đidže (Jihze), ocenio je u obraćanju na Forumu da je zahvaljujući zajedničkim naporima Kine i 16 zemalja stvoren okvir koji pokriva čitav niz područja i pozvao lidere 17 zemalja da promovišu saradnju kroz reforme, u nastojanju da ona postane delotvorna za jačanje rasta i poboljšanje životnih uslova.

Prvog dana, na plenarnoj sednici, koja se održava u zgradi Parlamenta BiH, razgovaraće se o potencijalima regiona i mogućnostima ujedinjavanja tržišta, kao i o  mogućnostima saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Drugog dana, 5. maja, stručnjaci iz sveta i regiona će u hotelu Terme izložiti ideje i predložiti platforme za izgradnju buduće strategije zajedničkog nastupa u oblasti preduzetništva, edukativnog preduzetništva, proizvodnje zdrave hrane za Evropu, te potencijalima regiona u razvoju turizma, uz paralelno održavanje bilateralnih poslovnih sastanaka domacih i regionalnih kompanija sa potencijalnim investitorima iz sveta.

Na Forumu učestvuje velika politička i privredna delegacija iz Kine, koja broji 150 članova, zatim 25-člana delegacija iz Indije, predstavnici Malezije, Sudijske Arabije, ministri ekonomije i trgovine iz Katara i Kuvajta, kao i zamenik premijera Turske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sertić: Važno je da ohrabrimo investiranje u region

Izvor: RTS, 04.Maj.2016

Srbija je osnova stabilnosti regiona, poručio je u Sarajevu ministar privrede Srbije Željko Sertić, ističući da smo, po infrastrukturnim projektima koje radimo s Kinom vrednim 1,5 milijardi dolara, vodeća zemlja u ovom delu Evrope. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.