Samit o gasovodu Nabuko

Izvor: RTS, 26.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit o gasovodu "Nabuko"

Samit zemalja kroz koje bi trebalo da prođe gasovod "Nabuko" počinje u glavnom gradu Mađarske. Očekuje se da na samitu bude postignut dogovor o rokovima za izgradnju tog gasovoda. "Nabuko" bi trebalo da prevozi gas iz kaspijskih zemalja preko Turske u Evropu.

U Budimpešti danas počinje dvodnevni samit zemalja koje učestvuju u izgradnji gasovoda "Nabuko", koji bi trebalo da prevozi taj energent iz zemalja kaspijskog priobalja u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Domaćin skupa, koji će okupiti šefove država ili vlada proizvođačkih, tranzitnih i zemalja potrošača, je mađarski premijer Ferenc Đurčanj.

Kako je za mađarsku agenciju MTI izjavio predsednik kompanije "Nabuko gas pajplajn internešenel" Rajnhard Miček, očekuje se da na skupu bude postignut dogovor o rokovima za izgradnju tog ogromnog projekta.

Gasovod, dug 3.300 kilometara, trebalo bi da bude pušten u rad 2013. ili 2014. godine i da u početku godišnje propušta između osam i deset milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Procenjuje se da će njegova izgradnja koštati oko sedam milijardi evra.

Miček je, u intevjuu za mađarsku agenciju, rekao da nije reč o "anti-ruskom", nego o evropskom projektu.

"Znamo da će potrošnja gasa u Evropi rasti u budućnosti, dok proizvodnja u regionu pada. Razlika između potrošnje i proizvodnje zahtevaće dodatnih 150 milijardi kubnih metara gasa. Kapacitet "Nabuka" je samo 13 milijardi", rekao je Miček.

Evropa će, kako navodi, morati da ulaže u dodatnu infrastrukturu da bi dopremila dovoljne količine gasa, bilo iz Rusije ili iz drugih izvora.

Članovi konzorcijuma "Nabuko" su mađarska naftna i gasna kompanija "MOL", austrijski "OMV", rumunski "Transgas", bugarski "Bulgargas", turski "Botas" i nemački "RVE".

"Gasovod će moći da se snabdeva gasom iz Azerbejdžana, Turkmenistana, Kazahstana, Rusije, Egipta, Iraka i Irana", rekao je Miček.

Prema ranije najavljenim planovima, gasovod će iz turskog grada Erzuruma, gde će se spajati njegovih nekoliko početnih krakova, voditi preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, do Austrije, gde će se deliti u više krakova, prema Nemačkoj, Češkoj i drugim državama Evrope.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Budimpešti sutra samit učesnica u “Nabuku”

Izvor: Capital.ba, 25.Jan.2009, 14:37

BUDIMPEŠTA,  U Budimpešti se 26. i 27. januara održava samit zemlja učesnica u projektu gasovoda 'Nabuko', koji bi trebalo da prevozi taj energent iz zemalja kaspijskog priobalja u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.  Domaćin skupa, koji će okupiti šefove država ili vlada...

Nastavak na Capital.ba...

Samit o izgradnji novog gasovoda za Evropu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jan.2009

U Budimpešti počinje samit zemlja učesnica u projektu gasovoda koji bi trebalo da prevozi taj energent iz zemalja kaspijskog priobalja u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Očekuje se da na skupu bude postignut dogovor o rokov ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.