Capital.ba

U Budimpešti sutra samit učesnica u “Nabuku”

25.01.2009. / 13:10

BUDIMPEŠTA,  U Budimpešti se 26. i 27. januara održava samit zemlja učesnica u projektu gasovoda “Nabuko”, koji bi trebalo da prevozi taj energent iz zemalja kaspijskog priobalja u Evropu, preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.
 Domaćin skupa, koji će okupiti šefove država ili vlada proizvođačkih, tranzitnih i zemalja potrošaca, je mađarski premijer Ferenc Đurčanj.
 Kako je za mađarsku agenciju MTI izjavio predsjednik kompanije “Nabuko gas pajplajn internešenel” (Nabucco Gas paipeline International) Rajnhard Miček, očekuje se da na skupu bude postignut dogovor o rokovima za izgradnju tog ogromnog projekta.
 Gasovod, dug 3.300 kilometara, trebalo bi da bude pušten u rad 2013. ili 2014. godine i da u početku godišnje propušta između osam i deset milijardi kubnih metara gasa godišnje.
 Procjenjuje se da će njegova izgradnja koštati oko sedam milijardi evra.
 Miček je, u intevjuu za mađarsku agenciju, rekao da se ne radi o “anti-ruskom”, nego o evropskoim projektu.
 “Znamo da će potrošnja gasa u Evropi rasti u budućnosti, dok proizvodnja u regionu pada. Razlika između potrošnje i proizvodnje  zahjtevaće dodatnih 150 milijardi kubnih metara gasa. Kapacitet ‘Nabuka’ je samo 13 milijardi”, rekao je Miček i dodao da će Evropa morati da ulaže u dodatnu infrastrukturu da bi dopremila dovoljne količine gasa, “bilo iz Rusije ili iz drugih izvora”.
 Članovi konzorcijuma “Nabuko” su mađarska naftna i gasna kompanija MOL, austrijski OMV, rumunski “Transgas”, bugarski “Bulgargas”, turski “Botas” i nemački RWE.
 Gasovod će gasom moći da se snabdeva iz Azerbejdžana, Turkmenistana, Kazahstana, Rusije, Egipta, Iraka i Irana, rekao je Miček.
 Prema ranije najavljenim planovima, gasovod će iz turskog grada Erzuruma, gde će se spajati njegovih nekoliko početnih krakova, voditi preko Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske, do Austrije, gde će se deliti u više krakova, prema Njemačkoj, Češkoj i drugim državama Evrope.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!