Šabac:Osigurano 2% poljoprivrednika

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 14:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabac:Osigurano 2% poljoprivrednika

Šabac -- Osiguranje od šteta na usevima uplaćuje oko dve procenta poljoprivrednika, od 10.120 registrovanih poljoprivrednih domaćinstava na tritoriji Šapca.

Ove godine u tom regionu poplave su nanele štete na 7.260 hektara u iznosu od 10 miliona evra, dok je grad naneo štete u iznosu od oko dva miliona evra, saopštila je danas šabačka Direkcija za poljoprivredu.

Po rečima koordinatora stručnih službi šabačke Direkcije za poljoprivredu Perdraga Srdanovića, razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za mali procenata osiguranih površina je u neadekvatnom pristupu osiguravajućih kuća.

"Opšti je utisak da osiguravajuća društva stidljivo kontaktiraju poljoprivredne proizvodjače jer još uvek nemaju tačno i jasno definisana pravila. Navešću i primer da ako grad ošteti jabuku ili krušku osiguranje računa procenat štete u odnosu na udar, grada ali je ta voćka već van klase bez obzira na površinu udara", rekao je Srdanović.

On je naveo da je medju dva procenta osiguranih najviše proizvodjača voća, a najmanje žitarica.

"To je izuzetno mali broj osiguranih jer je proizvodnja u Mačvi jedna od najintenzivnijih. Primenjuju se sve postojeće agrotehničke mere, koriste se moderni sistemi navodnjavanja, pa su samim tim i štete ada se desi nepogoda realno znatno više nego u drugim krajevima Srbije", rekao je Srdanović.

Osiguranje poljoprivrednih površina država Srbija refundira u visini od 40 procenata, a grad Šabac je najavio da će osiguranje podržati učešćem u ceni sa dodatnih 20 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.