SREĆNI DATUMI ROĐENJA: Otkrijte hoćete li ikada postati šef

Izvor: S media, 02.Mar.2013, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆNI DATUMI ROĐENJA: Otkrijte hoćete li ikada postati šef

Naučnici sa Univerziteta u Šangaju i Singapuru sproveli su neobično istraživanje kako bi otkrili koliki uticaj ima mesec u kojem je čovek rođen na njegov razvoj karijere, odnosno na njegov potencijal da zauzme šefovsko mesto.

Polazna ideja je da su deca rođena neposredno pre graničnog datuma za akademsku godinu u nepovoljnijem položaju, jer mogu biti gotovo punih godinu dana mlađa od druge dece u svojoj grupi. Rezultat je manja intelektualna i fizička zrelost, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pa takva deca onda kasnije teško mogu nadmašite zrelije i razvijenije kolege. Takođe, manje je verovatno da će biti odabrani za liderske aktivnosti kada imaju tako jaku konkurenciju.

Kako su otkrili naučnici, deca rođena u letnim mesecima najčešće su najmlađa u razredu, a u kasnijoj dobi znatno ređe dobijaju šefovska mesta. S druge pak strane, deca rođena tokom jeseni i zime, imaju najveće šanse da zasednu na liderske pozicije.

Do takvih su rezultata naučnici došli proučavajući podatke o rođenju šefova u najvećim kompanijama širom sveta. Pokazalo se da je najveći broj lidera u tim kompanijama rođen upravo u tom razdoblju – od septembra do decembra. Odmah nakon njih šefovska mesta zauzeli su oni rođeni u februaru i martu, piše magazin Economic Letters.

(Tportal)

Foto: Ilustracija, Guliver/Thinkstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

SREĆNI DATUMI ROĐENJA: Otkrijte hoćete li ikada postati šef

Izvor: medio.rs, 02.Mar.2013

Ako ste rođeni tokom letnjih meseci, teško da ćete u životu dogurati do neke šefovske pozicije. Ali, ako ste rođeni na jesen ili početkom zime, šefovsko mesto moglo bi vam biti mnogo bliže nego što ste mislili.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.