Raste zaposlenost, potrebne nove investicije

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste zaposlenost, potrebne nove investicije

Proteklih nekoliko meseci zabeležen je minimalan rast zaposlenosti smatraju domaći analitičari. Oni takodje smatraju da ukoliko se priželjkuje nastavak trenda rasta potrebno je dovesti što više investitora.

Domaći analitičari potvrdili su danas u izjavama Tanjugu da je u proteklih nekoliko meseci zabeležen minimalan rast zaposlenosti, uz istovremeni rast industrijske proizvodnje, ocenjujući da se bez dolaska stranih direktnih investitora i otvaranja značajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << proizvodnih kapaciteta ipak ne može računati na ozbiljnije dugoročne rezultate.

U prvim reagovanjima na današnju izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića u Prokuplju da u Srbiji u poslednja dva meseca prvi put u poslednje vreme raste broj zaposlenih i da će biti pojačan angažman za privlačenje stranih investicija, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Mihail Arandarenko rekao je Tanjugu da podaci Ankete o zaposlenosti u preduzecima i kod preduzetnika, pokazuje da je formalna zaposlenost u veoma blagom porastu.

To je ohrabrujuće, ali ne znači da se trend pada ukupne zaposlenosti preokrenuo, izjavio je Arandarenko.



"Formalna zaposlenost je prestala da pada, što je dobar znak, ali treba sačekati rezultate Ankete o radnoj snazi", istakao je on, komentarišući tu anketu koja obuhvata formalnu zaposlenost, odnosno zaposlene prijavljene kod poslodavaca.


Petrović: Sprečićemo rast cena

Godišnje gubimo 100.000 beba

Investitorima još privlačni EPS, Galenika i Telekom

Arandarenko je objasnio da tu anketu, koja je jedina referentna u međunarodnim razmerama i prati ukupnu aktivnost stanovništva, Zavod za statistiku sprovodi dva puta godišnje u oktobru i aprilu i da krajem juna treba da budu objavljeni rezultati aprilske ankete.

Broj zaposlenih u Srbiji je povećan u martu i aprilu za oko 2.000, potvrdio je danas Tanjugu ekonomista Goran Nikolić, navodeći da to nije velika cifra, ali da postoji blagi trend rasta industrijske proizvodnje.

On je rekao da su na rast zaposlenosti svakako uticali "apeks krediti" iz Evropske unije i dolazak nekih stranih firmi u Srbiju, na primer, fabrike "Leoni" u Prokuplje i napomenuo da se trgovina na malo, takođe, blago oporavlja "tako da ima nekih indicija da se blago poboljšava stanje u privredi".

Tempo inflacije ipak usporava, mada je porasla zbog poskupljenja struje u Srbiji i nafte na svetskom tržištu, a industrijska proizvodnja je u aprilu za 0,6 procenata veća od istog meseca prošle godine, naveo je on.

Nikolić je kazao je sve to nisu neki značajniji rezultati, ali da su ipak bolji nego u prethodnom periodu, kao i da se promet u trgovini, koji je dobar pokazatelj, lagano oporavlja.

"Izvoz i uvoz dosta rastu. Izvoz stagnira na nivou koji je 31 odsto, što znači da je to ipak u celini rast", rekao je on i dodao da trenutno uvoz prilično raste.

"Situacija je bolja, ali ne puno", zaključio je Nikolić.

Ekonomista Ljubodrag Savić smatra da stopa zaposlenosti u Srbiji ipak nije u porastu, jer mnogo više ljudi svakodnevno ostaje bez posla.

Njegov utisak je da "u celini stopa nezaposlenosti ipak ne raste".

"Ne bih baš delio taj optimizam sa predsednikom Tadićem. Mislim da je nezaposlenost u Srbiji u ovom trenutku na izuzetno visokom nivou", rekao je Savić.

On je naveo da bi za značajnije smanjivanje stope nezaposlenosti u Srbiji morala da se izdvoje mnogo veća sredstva nego što je to sada slučaj.

"Jasno je sasvim da ono što Vlada Srbije iz budžeta subvencioniše nije dovoljno da smanji ogroman broj nezaposlenih, koji se u trenutno kreće od 700.000 do miliona", rekao je Savić.

Bez dolaska stranih direktnih investitora i otvaranja značajnijih kapaciteta, prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti ostaće i dalje visoka.

Savić je kazao da pre svega treba poboljšati ambijent za priliv stranih direktnih investicija, što je mnogo teže nego izdvojiti iz budžeta od 2.000 do 10.000 evra.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste zaposlenost, ali veoma sporo

Izvor: Politika, 10.Jun.2011

Ne bih baš delio taj optimizam sa predsednikom Tadićem. Mislim da je nezaposlenost u Srbiji u ovom trenutku na izuzetno visokom nivou – kaže ekonomista Ljubodrag Savić..Domaći analitičari potvrdili su prekjuče u izjavama Tanjugu da je u proteklih nekoliko meseci zabeležen minimalan rast zaposlenosti,...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.