Rast zaduživanja građana i privrede

Izvor: B92, Beta, 17.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast zaduživanja građana i privrede

Beograd -- Krediti privredi i građanima u februaru 2009. su iznosili 1.328 milijardi dinara, za oko četiri odsto više nego u januaru, podaci su Udruženja banaka Srbije.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je da se na osnovu podataka Kreditnog biroa ne može oceniti da je ekonomska kriza umanjila kreditnu aktivnost banaka.

Dug preduzeća na kraju februara bio je 882 milijarde dinara i uvećan je za pet odsto u odnosu na prethodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mesec. Pozajmice građanima od 399 milijardi dinara veće su za 2,7 odsto, a dug preduzetnika je ostao isti i iznosio je 47,5 milijardi dinara.

Građani su najviše kredita, u iznosu od 202 milijarde, uzimali za kupovinu i adaptaciju stanova, a rast te vrste zaduženja je 14 odsto u odnosu na januar.

Gotovinski krediti su smanjeni za oko 14 odsto i iznosili su 125 milijarde dinara, dok su potrošački i krediti za refinansiranje ranijih pozajmica u vrednosti 51 milijarde dinara povećani za oko devet odsto.

Poljoprivredni kredita, čija je vrednost na kraju februara iznosila 21 milijardu dinara, povećani su za oko 11 odsto.

Dugalić je istakao da je u blagom porastu kašnjenje u otplati kredita jer su preduzeća u januaru sa zakašnjenjem otplaćivala 6,4 odsto svojih pozjamica, a u februaru 6,7 odsto. Građani u januaru na vreme nisu izmirivali rate za 1,5 odsto kredita, a u februaru za 1,7 odsto.

Broj lizing ugovora u februaru smanjen sa 17.605 na 17.446, a njihovi korisnici manje kasne u izmirivanju mesečnih oabveza.

Mere Vlade Srbije o subvencionisanim kreditima doprinele su, prema rečima Dugalića, da se poveća broj potrošackih kredita. On očekuje da će narednih meseci biti još očigledniji rast te vrste pozajmica.

Za sada, kako je naglasio Dugalić, nema opasnosti od prezaduženosti gradjana. U Srbiji je prosečan dug po stanovniku oko 550 evra, dok je u Hrvatskoj 3.700, Mađarskoj 2.990, Bosni i Hercegovini 890, Rumuniji 1.200 i Makedoniji 520 evra.

Kreditni biro UBS će u podatke o zaduženosti građana uskoro uvrstiti i dugove Infostanu, ali će to biti dopunski izveštaji i dostavljaće se banakama samo ako one to zatraže.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljen rast kreditne aktivnosti

Izvor: RTS, 17.Mar.2009

Srbiji potrebno više od tri milijarde evra kreditne podrške od MMF-a. U januaru i februaru nastavljen rast kreditne aktivnosti privrede i građana u proseku od oko 7,7 odsto. Potrošački krediti zabeležili rast od 7,5 odsto. Stambeni krediti u ekspanziji, rekao generalni sekretar Udruženja banaka...

Nastavak na RTS...

Neophodne dve do tri milijarde evra od MMF-a

Izvor: EMportal, 17.Mar.2009

Srbiji je neophodno najmanje dve ili tri milijarde evra od MMF-a, kako bi se eliminisao budžetski deficit i ojačale devizne rezerve, dok insistiranje MMF-a na snižavanju budžetskog deficita ispod tri odsto nije opravdano, ocenio je na konferenciji za novinare Veroljub Dugalić, generalni sekretar...

Nastavak na EMportal...

Dugalić: Smanjena tražnja za devizama stabilizovala kurs

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Mar.2009

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić ocenio je danas da od 25. februara, kada je NBS poslednji put intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, nije bilo potrebe za tim jer se smanjila tražnja za devizama i zbog toga kurs dinara miruje...Na stabilnost kursa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.