Rast hrvatskog BDP-a 0,1 % u 2014.

Izvor: B92, 26.Dec.2013, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast hrvatskog BDP-a 0,1 % u 2014.

Zagreb -- Ekonomisti vodećih banaka u Hrvatskoj u 2014. očekuju rast realnog bruto domaćeg proizvoda od 0,1 odsto u proseku.

Oni pri tom predviđaju smanjenje lične i javne potrošnje, tako da bi rast mogao doći od investicija i izvoza.

Rast u 2014. može doći samo od investicija, u proseku za 2,1 odsto, i izvoza, s prosekom rasta od 1,5 odsto, smatraju stručnjaci.

Rast nezaposlenosti se ne očekuje, tako da bi stopa nezaposlenosti (po metodologiji Međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije rada - ILO) od 17,7 odsto ostala praktično na ovogodišnjoj vrednosti. Realne plate će stagnirati, čemu bi trebalo da doprinese niska inflacija od 2,5 odsto, preneo je hrvatski Tportal.

I dalje je prisutan fiskalni pesimizam, tako da ekonomisti najvećih hrvatskih banaka u proseku očekuju deficit od 5,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Odnos javnog duga prema BDP probija okvire iz Mastrihta, a očekivanja za kraj 2014. kreću se oko 65 odsto BDP.

Izostanak ozbiljnijeg rasta domaće tražnje objašnjava predviđanje stabilnosti tekućeg računa bilansa plaćanja (-0,4 odsto BDP), a za spoljni dug stručnjaci predviđaju nivo od 103 odsto BDP.

Kada je reč o finansijskim pokazateljima, očekuju se nešto više kamatne stope i viši prinosi na drzavne obveznice, u skladu s aktualnim trendovima, a ono što je, kako navodi portal, posebno zanimljivo, jeste da ekonomisti banaka u 2014. ne očekuju prosečni kurs evra iznad 7,6 kuna.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hrvatskoj se očekuje rast BDP-a za 0,1 odsto

Izvor: Capital.ba, 27.Dec.2013, 11:04

ZAGREB, Ekonomisti vodećih banaka u Hrvatskoj u narednoj godini očekuju rast realnog bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od prosječno 0,1 odsto, uz vrlo uzak raspon očekivanja, od najniže pojedinačne prognoze pada ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.