Rafinerija je pobeda Smedereva

Izvor: B92, 13.Mar.2012, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rafinerija je pobeda Smedereva"

Smederevo -- Odluka smederevske skupštine da grad izda zemljište u zakup za izgradnju rafinerije "Komiko Oilu", pobeda je za taj grad kaže gradonačelnik Predrag Umičević.

Umičević dodaje da je taj grad pokazao da može da izađe u susret tako velikoj investiciji.

Umičević je rekao da ova investicija podrazumeva sasvim novu fabriku na oko 113 hektara i grinfild investiciju od 250 miliona dolara.

Neizgrađeno i neuredjeno građevinsko zemljište, površine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, daće se u zakup na 99 godina kompaniji "Komiko Oil", za 652 miliona dinara uz dodatne benefite, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

"Politička pozadina je sada iza nas”, rekao je Umičević, dodajući da treba pozvati i dočekati ostale investitore u ovo krizno vreme i na taj način dokazati da je Smederevo mesto za realizaciju ovakvih investicija.

On je podsetio da se u Smederevu trenutno realizuje investicija kompanije AD Nafta, da sada dolazi rafinerija i da treba videti šta je još moguće uraditi u Slobodnoj zoni, koja će uskoro biti otvorena kako bi se stvorila šansa za nova radna mesta, naročito potrebna posle odlaska Ju-Es Stila.

Umičević je ocenio da bi izgradnja rafinerije trebalo da bude "na neki način, supstitucija za odlazak Ju-Es Stila, ne u toj meri, ali da ipak može da poboljša poslovnu sliku Smedereva i Srbije".

"Očekujemo da rafinerija pokrene poslovne aktivnosti u gradu, a u drugom i trećem krugu, pokretanje mikro, malih i srednjih preduzeća”, rekao je Umičević.

Skupštine grada Smedereva usvojila je rano jutros izmenjeni tekst ugovora o zakupu neizgrađenog i neuređenog građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni radi izgradnje rafinerije kompaniji "Komiko Oil", oko koje već tri i po godine lome koplja vlast i opozicija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.