Propao tender za Industriju kablova

Izvor: B92, 04.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propao tender za Industriju kablova

Jagodina -- Nijedna od šest zainteresovanih stranih kompanija nije dostavila ponudu za kupovinu Imdustrije kablova iz Jagodine.

Šest inostranih kompanija iz Rusije, Belorusije i Švajcarske, koje su otkupile privatizacionu dokumentaciju Industrije kablova u Jagodini, nisu do 31. jula, kada je bio zakonski rok, dostavile ponudu za kupovinu kapitala tog najvećeg preduzeća za proizvodnju kablova i kablovskog pribora na Balkanu.

Tenderska komisija sastaće se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << polovinom naredne sedmice u Beogradu i razmotriće sitaciju, potvrdjeno je u Sindikatu "Kablova".

U Sindikatu smatraju da će Agencija za privatizaciju, najverovatnije, predložiti poništavanje tendera i raspisivanje nove procedure za prodaju "Kablova", sa 2.850 radnika.

Prvi tender Industrije kablova propao je 2003. godine.

"Kablovi" koji 45 odsto proizvodnje plasiraju na inostrano tržište i najveći su izvoznik u Šumadiji i Pomoravlju, sada mesečno od države dobijaju subvenciju od 10 miliona dinara za posticaj izvoza.

Prema ovogodišnjoj tenderskoj dokumentaciji, prodavalo se 100 odsto državnog kapitala Industrije kablova u Jagodini, a budući vlasnik je trebalo da ponudi minimalnu cenu od 100 miliona evra, da još 30 miliona evra investira u tehnologiju, prihvati dugove od 100 miliona evra, a da u slučaju tehnološkog viška otpremnina za radnike iznosi 300 evra po godini staža.

Potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mladjan Dinkić, koji je prošlog meseca boravio u Jagodini i Jagodinskoj pivari, izjavio je tada na konferenciji za novinare, da ukoliko ne bude zainteresovanih za Industriju kablova na ovom tenderu, da će firma biti privatizovana po modelu zajedničkog ulaganja stranog partnera i države, kao što je urađeno i sa kragujevačkom "Zastavom".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Propao tender za Industriju kablova

Izvor: EMportal, 04.Avg.2008

Nijedna od šest kompanija iz Rusije, Belorusije i Švajcarske, koje su otkupile privatizacionu dokumentaciju Industrije kablova u Jagodini, nije do 31. jula dostavile ponudu za kupovinu kapitala tog najvećeg preduzeća za proizvodnju kablova i kablovskog pribora na Balkanu.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.