Prodaja direktnom nagodbom izbačena iz zakona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja direktnom nagodbom izbačena iz zakona

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže v.d. ministra finansija Dušan Vujović i objašnjavajući jednu od najvažnijih novina izmenjenog zakona o privatizaciji koji je Vlada juče usvojila, a kojim se, dodaje on, praktično ukida status preduzeća u restrukturiranju.

"Metod privatizacije direktnom nagodbom izbačen je iz nacrta zakona pošto on spada u instrumente međudržavnih dogovora pa će biti regulisan nezavisno od ovog zakona. To je bilo mišljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručne i profesionalne javnosti ali i međunarodnih organizacija", rekao je Vujović za Tanjug.

Sa mogućim ulagačima u Železaru razgovori još ove nedelje

V.d. ministra finansija Dušan Vujović izjavio je Tanjugu da će ove nedelje biti završeni razgovori sa svim investitorima zainteresovanim za kupovinu Železare, te da će vlada u narednih mesec dana imati jasnu sliku o tome kakav interes postoji ali i koja su potencijalna rešenja za tu firmu.  

"Ja sam u funkciji predsedavajućeg grupe za Železaru učestvovao u intervjuisanju i razgovorima sa svim potencijalnim investitorima. Tu su investitori od najpoznatijih vodećih svetskih investitora u oblasti čelika do posrednika u toj oblasti", rekao je ministar.

On je dodao da će vlada u roku od mesec i po dva imati jasnu sliku o tome kakav interes postoji i koja su potencijalna rešenja za Železaru.

On je naveo da je osim ove sugestije, Ministarstvo, uvažilo praktično 90 odsto ključnih primedbi koje su se čule tokom javne rasprave, a koje su tako postale sastavni deo revidiranog teksta predloga zakona.

"Pokazalo se da javna rasprava ima smisla, da je mobilisala dosta ljudi, stručnu javnost posebno, ljude s univerziteta, iz instituta. Mnogo reakcija je bilo i od advokata i pravne struke, dobili smo dosta sugestija iz prakse. To je i bio cilj, da dobijemo transparentnije rezultate koji će brže i bolje dati rezultate", precizirao je ministar.

Novina je, prema njegovim rečima, i ta što je finansijsko restrukturiranje, kao mera za pripremu i realizaciju samog procesa privatizacije takođe izbačena iz nacrta zakona, jer je procenjeno, kako je naveo, da je ona suviše složena i komplikovana da bi se takvom metodom rešavala pitanja privatizacije preduzeća koja su ostala u portfelju Agencije za privatizaciju.

Ministar je dodao i da je ključna zakonska izmena ta što je model privatizacije, da bi se prevazišli problemi negativnog ili nultog kapitala, upotpunjen tako da štiti sve tržišne institute, posebno prava poverilaca i traži njihovu saglasnost u tom procesu.

"Stupanjem na snagu ovog zakona de fakto se ukida status preduzeća u restrukturiranju i time se poštuje do kraja odluka Ustavnog suda. Preduzeća će dobiti neko dodatno vreme ali samo u procesu privatizacije, odnosno u procesu stečaja ako to bude nažalost jedina opcija za neka od njih", izjavio je on.

Zaštita svojinskih prava u tim firmama biće, prema njegovim rečima, pojačana zakonskim odredbama koje izričito kažu da su prava poverilaca, uključujući i prava države kao poverioca, prava koja se moraju poštovati jer na njima počiva tržišna privreda.

Kad je reč o korekcijama u predlogu novog zakona o stečaju, Vujović je naveo da su one u ovom trenutku neznatne, jer je cilj zakonskih izmena bio da se stečaj ubrza, a poveriocima obezbedi mnogo više prava da biraju i upravljaju radom stečajnih upravnika.

"Cilj je, drugim rečima, bio da se omogući da se imovina što pre vrati u proces proizvodnje, što je takođe u sklopu odluke Ustavnog suda o poštovanju osnovnih instituta svojine kao ugaonog kamena tržišne privrede", napomenuo je ministar.

Vlada Srbije usvojila je juče predloge drugog seta reformskih zakona - o privatizaciji i o stečaju i uputila ih Skupštini na raspravu u i usvajanje po hitnom postupku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prodaja direktnom nagodbom izbačena iz zakona

Izvor: Akter, 28.Jul.2014

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže v.d. ministra finansija Dušan Vujović

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.