Izvor: Blic, 02.Dec.2016, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Fiskalnog saveta: Budžet nagoveštava bolju 2017. ali ne i veći standard za građane

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je večeras da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za građane, ali da se to neće značajno osetiti u povećenju njihovog standarda.

- Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu, ali za porast standarda je potreban veći broj godina - rekao je Petrović za RTS.

Petrović je rekao i da planirani deficit obećava da će rast javnog duga zaustaviti i da će početi da pada s čim se, u istoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << emisiji saglasio i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Savić je rekao i da je dobro da imamo smanjenje deficita i da je suština da nivo deficita bude niži od stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

Petrović i Savić smatraju i da predsednički izbori, najavljeni za proleće iduće godine, neće uticati na planirane ekonomske parametre u Srbiji.

Oni su ukazali i da su nastavak strukturnih reformi i rešavanje problema celog petrohemijskog kompleksa, RTB Bor, rudnik Resavica, kompanija "Galenika" glavni izazovi koji će se naći pred Vladom Srbije i u narednoj godini.

Petrović i Savić su ocenili i da bi eventualno smanjenje poreza na zarade u 2017. godini bila dobra vest i da to pitanje treba razmatrati i na srednjoročni i dugoročni period.

- Mogućnost da se smanje porezi na plate bi bila dobra vest, ali to morate da pokrijete iz drugih izvora. Jedna stvar je smanjiti poreska opterećenja, druga je povećeti investicije, a treća je povećati plate i penzije, a ne može se sve odjednom - rekao je Petrović.

Savić je ukazao i da vlada mora da istraje na programu finansijske konsolidacije i sprovođenju strukturnih reformi, kao i da je neophodno da i dalje unapređuje privredni potencijal.

Petrović je ocenio i da će "za ozdravljenje javnih finansija biti potreban ceo mandat aktuelne vlade".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.