Petrović: Bolja godina za građane, ali ne i veći standard

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2016, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Bolja godina za građane, ali ne i veći standard

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za građane ali da se to neće značajno osetiti u povećenju njihovog standarda.

"Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu ali za porast standarda je potreban veći broj godina", rekao je Petrović za Radio televiziju Srbije.

On je rekao i da planirani deficit obećava da će rast javnog duga zaustaviti i da će početi da pada s čim se, u istoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << emisiji saglasio i predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

Savić je rekao i da je dobro da imamo smanjenje deficita i da je suština da nivo deficita bude niži od stope rasta bruto domaćeg proizvoda u 2017. godini.

Petrović i Savić smatraju i da predsednički izbori, najavljeni za proleće iduće godine, neće uticati na planirane ekonomske parametre u Srbiji.

Oni su ukazali i da su nastavak strukturnih reformi i rešavanje problema celog petrohemijskog kompleksa, ; Rudarsko topioničarskog basena Bor, rudnik Resavica, kompanije Galenika... glavni izazovi koji će se naći pred Vladom Srbije i u narednoj godini.

Petrović i Savić su ocenili i da bi eventualno smanjenje poreza na zarade u 2017.godini bila dobra vest i da to pitanje treba razmatrati i na srednjoročni i dugoročni period.

"Mogućnost da se smanje porezi na plate bi bila dobra vest, ali to morate da pokrijete iz drugih izvora… Jedna stvar je smanjiti poreska opterećenja, druga je povećeti investicije, a treća je povećati plate i penzije a ne može se sve odjednom", rekao je Petrović.

Savić je ukazao i da vlada mora da istraje na programu finansijske konsolidacije i sprovođenju strukturnih reformi kao i da je neophodno da i dalje unapređuje privredni potencijal.

Petrović je ocenio i da će "za ozdravljenje javnih finansija biti potreban ceo mandat aktuelne vlade".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Fiskalni savet: Bolja 2017, ali ne i veći standard

Izvor: B92, 02.Dec.2016

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović rekao je da predlog državnog budžeta za 2017. nagoveštava bolju godinu za građane...Ipak, kaže da se to neće znatno osetiti u povećanju njihovog standarda..."Plate i penzije tek nešto malo mogu da porastu, ali za porast standarda je potreban veći broj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.