Potreban pravilnik o registraciji potrošačkih organizacija Srbije

Izvor: Blic, 18.Apr.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban pravilnik o registraciji potrošačkih organizacija Srbije

Zakon o zaštiti potrošača Srbije koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine, još uvek je mrtvo slovo na papiru jer za njega do sada nije donešen nijedan podzakonski akt, upozorila je danas Edina Popov, predsednica Asocijacije potrošača Srbije.

Da bi zakon u potpunosti zaživeo i da bi potrošači bili adekvatno zaštićeni, kako je kazala Popov, Ministartsvo trgovine pod hitno mora da donese pravilnik o registraciji potrošačkih organizacija Srbije da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << potom mogao formirati Nacionalni savet potrošača.

Potrošače za sada štite regionalna savetovališta za ovaj posao koji su registrovani do 11. maja ove godine.

- Ne postoje strukture, ni procedure koje bi omogućile da se čuje glas potrošača u institucijama gde se donose odluke bitne za njih. Naprotiv, i nakon stupanja na snagu novog zakona nastavljena je stara praksa da državni funkcioneri neovisno od zakona sami određuju zadatke za organizacije potrošača i biraju one sa kojima će sarađivati.

Jedan od njih je saradnja generalnog inspektora miinistarstva poljoprivrede sa Nacionalnom organizacijom potrošača Srbije o sadržaju i značaju zakona o bezbednosti hrane, a drugi ugovor o pružanju usluga informisanja javnostti o zaštiti potrošača i zaštiti konkurencije koje je Ministarstvo trgovine sklopilo sa politikom, odnosno njihovim dodatkom "Potrošač".

Ova dva ugovora nisu fer prema konkurenciji. Od novog ministra tražimo da spreči ovakve radnje i donese podzakonska akta i procedure koji će omogućiti potrošačima Srbije da njihovi interesi budu zastupljeni u institucijama gde se donose odluke bitne za njih - istakla je Popov.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Edina Popov: Zakon o zaštiti potrošača se ne primenjuje

Izvor: EMportal, 18.Apr.2011

Zakon o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu 1. januara, još nije počeo da se primenjuje, izjavila danas predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov.

Nastavak na EMportal...

Popov: Zakon o zaštiti potrošača se ne primjenjuje

Izvor: Capital.ba, 18.Apr.2011

BEOGRAD, Zakon o zaštiti potrošača, koji je stupio na snagu 1. januara, još nije počeo da se primjenjuje, izjavila je danas predsjednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije Edina Popov. Ona je na konferenciji za novinare kazala da je novi Zakon o zaštiti potrošača samo mrtvo slovo...

Nastavak na Capital.ba...

Zakon mrtvo slovo na papiru

Izvor: NaDlanu.com, 18.Apr.2011

BEOGRAD, 18. aprila 2011. (Beta) - Zakon o zaštiti potrošača Srbije koji je stupio na snagu 1. januara u praksi još uvek nije počeo da se primenjuje, izjavila je u ponedeljak predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov.Popov je na konferenciji za novinare u beogradu...

Nastavak na NaDlanu.com...

Popov: Potrošače još niko ne štiti

Izvor: B92, 18.Apr.2011

Beograd -- Zakon o zaštiti potrošača Srbije koji je stupio na snagu 1. januara u praksi još uvek nije počeo da se primenjuje...Predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov je kazala da je novi Zakon o zaštiti potrošača samo "mrtvo slovo na papiru", kojem nedostaje...

Nastavak na B92...

Zakon o zaštiti potrošača se još ne primenjuje u praksi

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Apr.2011, 09:23

BEOGRAD - Zakon o zaštiti potrošača Srbije koji je stupio na snagu 1. januara u praksi još uvek nije počeo da se primenjuje, izjavila je predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.