Posle 20 godina naša svinjetina može  u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle 20 godina naša svinjetina može u EU

BEOGRAD - Odobren je izvoz prerađevina od svinjskog mesa na tržište EU, što znači da Srbija, posle 20 godina, ponovo može da izvozi takve proizvode na evropsko tržište, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Komentarišući ovu vest ministar poljopriverde Saša Dragin, je za RTV izjavio:

"Za poljoprivrednike koji se bave uzgojem tovljenika to znači da smo dobili jedan ventil za izvoz mesa, a time i mogućnost da povećamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suficit naše poljoprivrede".

Izvoz je slobodan za sve količine koje ispunjavaju kriterijume za plasman u zemlje Unije, a izvozne dozvole dobile su klanice "IM Topola" iz Bačke Topole, "Big Bul" iz Bačinaca, "Juhor AD" iz Jagodine i "Kolbis" iz Novog Sada.

Očekuje se da izvozne dozvole u vrlo kratkom vremenu dobiju još tri klanice iz centralne i južne Srbije.

"Na taj način dobijena je velika šansa za razvoj stočarstva i industrije za preradu mesa, ali i preko potreban ventil za plasman robnih viškova svinjskog mesa koji su proteklih godina često dovodili do pada cene tovljenika i za posledicu imale smanjenje stočnog fonda", ističe se u saopštenju.

"Ovaj veliki uspeh rezultat je marljivog rada inspekcijskih službi, Uprave za veterinu i celog Ministarstva poljoprivrede", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da je na dokazivanje toga da se u Srbiji proizvode kvalitetne prerađevine od svinjskog mesa dostojne plasmana na evropsku trpezu uticalo nekoliko faktora, pre svega donošenje novog Zakona o bezbednosti hrane i regulisanje svih aspekata proizvodnje, prometa i kontrole industrije mesa.

Takođe, sproveden je i niz akcija sprečavanja nelegalnog uvoza i prometa proizvoda od mesa, a takođe su prisutna i višegodišnja ulaganja u standarde kvaliteta i otklanjanje kritičnih tačaka u procesu proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odobren izvoz preradjevina od svinjskog mesa na tržište EU

Izvor: S media, 08.Sep.2009

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo da je odobren izvoz prerađevina od svinjskog mesa na tržište EU, što znači da Srbija, posle 20 godina, ponovo može da izvozi takve proizvode na evropsko tržište. ..Izvoz je slobodan za sve količine koje ispunjavaju kriterijume...

Nastavak na S media...

Izvoz mesa na EU tržište

Izvor: TV Avala, 08.Sep.2009

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas da Srbija ponovo može da izvozi prerađevine od svinjskog mesa na tržište Evrope.

Nastavak na TV Avala...

Srbija ponovo izvozi prerađevine od svinjskog mesa u EU

Izvor: EMportal, 08.Sep.2009

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je danas da Srbija, posle 20 godina, može ponovo da izvozi prerađevine od svinjskog mesa na tržište Evropske unije.

Nastavak na EMportal...

Srbija ponovo izvozi prerađevine od mesa

Izvor: RTS, 08.Sep.2009

Posle 20 godina Srbija ponovo može da izvozi prerađevine od svinjskog mesa na tržište Evrope. Izvozne dozvole dobile su klanice "Topola" iz Bačke Topole, "Big Bul", "Juhor" i "Kolbis", a očekuju se izvozne dozvole za još tri klanice. ..Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.