Poslanik rešio da bude emigrant

Izvor: B92, 12.Apr.2014, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanik rešio da bude emigrant

Varšava -- Poslanik poljske opozicije Artur Dembski započeo je eksperiment i pokušava da kao i poljski emigranti preživi sa 100 funti nedeljno.

Dembski je želeo da otkrije zašto Poljaci sanjaju o emigraciji u Veliku Britaniju .

"Poslednje ankete govore o tome da čak 70 odsto maturanata u Poljskoj sanja o emigraciji. Ukoliko vlada nema ideje, trebalo bi proučiti zašto Poljaci žele da emigriraju i kakve uslove im pruža ta 'nova domovina'", objasnio je poslanik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << antiklerikalne stranke Tvoj pokret zašto je započeo život gastarbajtera u Londonu.

Dembski je pošao tragovima desetina hiljada Poljaka koji su od ulaska Poljske u Evropsku uniju potražili posao u inostranstvu, kupio je najjeftiniju avionsku kartu za London, našao prenoćište za 100 funti nedeljno, povezao se sa nekim poznanicima koji u Londonu žive da mu malo pomognu za početak i počeo je da traži posao.

"Sutra idem po broj socijalnog osiguranja zahvaljujući kome ću moći da počnem da radim. Ne krijem da sam već nešto našao. Ništa veliko ali nije ni pranje sudova", kazao je Dembski dnevniku Žečpospolita.

Gastarbajterski život poljskog poslanika i nastojanje da preživi skromno, kao Poljaci koji su pošli trbuhom za kruhom u zemlje stare Evrope, neće trajati dugo, svega dve sedmice, zbog, kako kaže obaveza u Sejmu poljskog parlamenta.

"Moramo da razmislimo šta da učinimo i to što brže da ljudi ne pomišljaju na emigraciju. Ne nagovaram Poljake da se vrate, samo želim da razumem osnovne mehanizme kako to funkcioniše", rekao je Dembski.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.