Petrović: Uredba o ceni hleba štiti interes građana

Izvor: Blic, 01.Apr.2011, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Uredba o ceni hleba štiti interes građana

BEOGRAD - Vlada Srbije ograničila je cenu vekne hleba "sava" na 54,22 dinara kako bi zaštitila interese građana i smanjila mogućnost da tržište bude ugroženo, rekao je večeras ministar poljoprivrede Dušan Petrović.

"Uredno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama smanjuje rizik da tržište bude ugroženo. Cena hleba se kreće između 38 dinara i danas propisane cene, a spremni smo da sa svim učesnicima tržišne utakmice razgovaramo oko eventualnih problema", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Petrović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, današnja odluka vlade nije nauštrb interesa mlinara i pekara, a propisane oštre kazne za prekoračenje propisane cene hleba će, kako je istakao, isključiti mogućnost da neko vrši bilo kakve zloupotrebe u vezi s tim.

On je naveo da je vladina uredba vremenski ograničena do 30. septembra i da neće biti produžavana.

"Uslovi su vrlo pogodni za pekare zbog toga što propisuju da trgovci moraju da im isplate naknadu u roku od 20 dana, a, s druge strane, povraćaj hleba ne može biti veći od pet odsto. To su vrlo dobri uslovi koji štite pekarsku industriju", naveo je Petrović.

Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede poručio je građanima da mogu da budu mirni, uveravajući ih da vlada i dalje preduzimati sve mere kako bi tržište "i ubuduće bilo stabilno i snabdeveno osnovnim životnim namirnicama".

"Zabranili smo izvoz pšenice jer je izvezeno 150.000 tona pšenice više nego što je planirano, a juče smo, takođe, do 15. juna potpuno ukinuli carinu na uvoz pšenice, tako da mlinarska i pekarska industrija ne bi trebalo da imaju bojazan da će neko preuzeti monopolsku poziciju na srpskom tržištu", kazao je Petrović.

Vlada Srbije ograničila je danas cenu vekne hleba od 600 grama, od brašna tip 500 na 54,22 dinara, dok je Uredba Vlade o obaveznoj proizvodnji 40 odsto hleba od brašna tip 500 produžena do 30. septembra.

Pekari su najavljivali da će, posle poskupljenja struje od 15,5 odsto, vekna najtraženijeg hleba "sava" koji se pravi od brašna tip 500, koštati oko 70 dinara.

Povezane vesti: Ove nedelje predlozi za cenu hleba Klas: Cena hleba "sava" 44 dinara i narednih nekoliko meseci

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petrović: Vlada štiti građane

Izvor: B92, 01.Apr.2011

Beograd -- Vlada je ograničila cenu hleba kako bi zaštitila interese građana i smanjila mogućnost da tržište bude ugroženo, rekao je ministar poljoprivrede Dušan Petrović...On je dodao da "uredno snabdevanje osnovnim životnim namirnicama smanjuje rizik da tržište bude ugroženo"...Prema njegovim...

Nastavak na B92...

Petrović: Obezbedićemo sve životne namirnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2011, 11:16

BEOGRAD -..Sprovođenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna TIP-500 doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta, a Vlada Srbije će u narednom periodu preduzeti sve potrebne mere kako bi obezbedila snabdevanje svim životnim namirnicama na tržišni način, izjavio je ministar poljoprivrede,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uredba o hlebu za bolji standard

Izvor: B92, 02.Apr.2011

Beograd -- Uredba o obaveznoj proizvodnji hleba od brašna T-500 doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta i omogućiti redovno snabdevanje hlebom "sava", ocenjuju stručnjaci...Vlada je usvojila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu brašna TIP 500 koja ne dozvoljava da cena hleba proizvedena od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.