Petrović: Obezbedićemo sve životne namirnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2011, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Obezbedićemo sve životne namirnice

BEOGRAD -

Sprovođenje Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna TIP-500 doprineće stabilizaciji domaćeg tržišta, a Vlada Srbije će u narednom periodu preduzeti sve potrebne mere kako bi obezbedila snabdevanje svim životnim namirnicama na tržišni način, izjavio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović.

"Važno je uredno snabdevanje tržišta, pre svega osnovnim životnim namirnicama, a ovo je mera koja pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smanjuje rizike da tržište bude ugroženo", kazao je sinoć Petrović u Dnevniku RTS-a.

On je podsetio da se sada maloprodajna cena hleba u Srbiji kreće od 38 dinara do one cene koja je utvrđena, a preko koje hleb u ovom trenutku ne može da poskupi.

"Spremni smo da sa svim učesnicima u ovoj tržišnoj utakmici razgovaramo, ako bilo ko ima neke probleme da ih rešimo. Mislim da je pekarska industrija od vitalnog značaja, pa smo spremni da pomognemo svakome ko ima problem, da ih sagledamo i rešimo, ali tako da građani ne ispaštaju zbog toga", naveo je ministar.

On je ukazao da je cilj da se zaštiti interes građana i dodao da su predviđene oštre kazne za one koji prekorače cenu hleba.

Kazne nisu nimalo naivne i mogu da dovedu do vrlo ozbiljnih posledica za prekršioce, kazao je ministar izrazivši uverenje da niko neće kršiti taj propis.

Petrović je podsetio da je to vremenski ograničena mera i da će Uredba važiti najduže do 30. septembra i da će se do tada sagledati svi nedostaci i problemi.

On je podsetio da je Vlada Srbije nedavno preduzela više mera za stabilizaciju tržišta, navodeći da je zabranjen izvoz pšenice jer su bilansi bili veći od planiranih.

Petrović je naveo i da je ukinuta carina na uvoz pšenice, dodajući da mlinarska i pekarska industrija ne treba da strahuju od toga da bilo ko može da ima monopolski položaj na tržištu.

Govoreći o poljoprivredi, Petrović je kazao da će uskoro biti predočena nova agrarna politika i da se mora više podržati razvoj stočarstva.

Vlada Srbije je juče usvojila Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, koja propisuje da su proizvođači obavezni da proizvedu i stave u promet hleb od tog brašna težine 500 grama, u količini najmanje 40 odsto dnevne proizvodnje svih vrsta hleba.

Uredba je odmah stupila na snagu i važiće do 30. septembra. Najviša obračunata marža koja je deo veleprodajne cene ne može biti veća od dva odsto, a obračunata marža maloprodajne cene ne može biti veća od sedam odsto.

Rok plaćanja proizvođaču hleba ne može biti duži od 20 dana od dana prijema računa za isporučeni hleb.

Kršenje ove uredbe biće kažnjavano novčanim kaznama do dva miliona dinara ili zabranom obavljanja te delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.