Pad prodaje automobila u Kini

Izvor: B92, Tanjug, 15.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje automobila u Kini

Peking -- Kineska prodaja kola pala je 14,6 procenata u novembru u odnosu na isti mesec prošle godine, mnogo više nego što se očekivalo.

Poslednjih meseci zabeležen je značajan pad prodaje automobila u Kini, koja posle SAD predstavlja drugo najveće tržište automobila u svetu.

Kineski ministar industrije Li Jidžon kaže da je to ozbiljen problem i dodaje da je obim rasta industrijske proizvodnje u oštrom padu i da se još ne može videti krajnji rezultat, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i da su "kreditne garancije vlade ključno pitanje obnavljanja poverenja."

Svetski proizvođači automobila uzdali su se u ogromno prosperitetno kinesko tržište kako bi nadomestili pad prodaje automobila u drugim delovima sveta, a kinesko ministarstvo industrije je najavilo da vlasti razmatraju mere koje bi oživele prodaju automobila, kao što su smanjenje kamata na kredite, ali i izbacivanje iz saobraćaja dotrajalih vozila.

Istovremeno, dve kineske fabrike automobila u zajedničkom vlasništvu kineskih vlasnika i Folksvagena će delimično obustaviti proizvodnju "kako bi se sprovelo redovno održavanje fabičkih postrojenja”.

Kompanija "FAW-Volkswagen" namerava da do kraja godine delimično obustavi proizvodnju u fabrici u Šangčunu, glavnom gradu provincije Džilin na severoistoku Kine, a razlog tome je redovno održavanje fabričkih postrojenja.

Iz istog razloga biće smanjena privremeno, od sredine decembra do sredine januara, prekinuta proizvodnja u Folksvagenovoj fabrici u Šangaju. Inače, tokom prošle godine Folksvagen je u Kini prodao više od 900 hiljada vozila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nintendo obara rekorde

Izvor: ITsvet.com, 15.Dec.2008

Uzimajući u obzir stanje ekonomije na globalnom nivou novembar ove godine je kada je u pitanju prodaja igračkih konzola bio vrlo iznenađujući. Kompanije Nintendo, Microsoft i Sony su u proteklih mesec dana isporučile 3.254.000 konzola što je 47% više u odnosu na oktobar 2008 odnosno 139% više...

Nastavak na ITsvet.com...

Evropa: pad prodaje automobila

Izvor: BBC na srpskom, 16.Dec.2008, 17:37

Novi podaci pokazuju da se nastavlja trend pada prodaje automobila u Evropi. Broj prodatih vozila u novembru bio je za trećinu manji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.