Od juna 17 strateških preduzeća ostaje bez zaštite države

Izvor: N1 televizija, 27.Maj.2016, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od juna 17 strateških preduzeća ostaje bez zaštite države

Od juna 17 strateških preduzeća u Srbiji ostaje bez zaštite od naplate poverilaca, a za neka od njih predviđen je opstanak sprovođenjem Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR).

Sa spiska zaštićenih u stečaj već su otišli Prva iskra Barič i Grupa Zastava, a tri fabrike u sastavu Prve petoletke iz Trstenika u stečajnom postupku su kupili njihovi radnici i sada uspešno posluju.

Rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << se traže za Resavicu, RTB Bor, Petrohemiju, Fabriku maziva Kruševac, PKB, Fabriku automobila Priboj, Galeniku, Ikarbus, Fabriku kablova iz Jagodine, Trajal, Jumko i Politiku AD koja je suvlasnik "Politike novina i magazini".

Država je među najvećim poveriocima i njena potraživanja su oko dve trećine ukupnih dugova tih preduzeća koja iznose od 1,5 milijardi evra, a u njima radi više od 21.000 ljudi.

Očekuje se da će se u nekim preduzećima sprovesti UPPR, koji predviđa dogovor preduzeća sa bankama da se odlože obaveze. Planom se definiše i način izmirivanja obaveza između preduzeća i poverilaca, kako državnih, tako i komercijalnih. Moguća je i konverzija dugova u kapital države, a plan predviđa i smanjenje broja zaposlenih, uz mogućost uvođenja profesionalnog menadžmenta.

Obaveza preduzeća koja primenjuje UPPR jeste da finansiraju tekuće obaveze i da ne prave nove gubitke.

Država očekuje da će najmanje sedam preduzeća sa spiska zaštićenih moći da sprovodi UPPR - RTB, FAM, Ikarbus, Petrohemija, FAP, Politika ADi, Fabrika kablova. U tome će im, pored države, veliku podršku davati i lokalne samouprave, čiji su takođe dužnici.

RTB Bor, koji nadležni često izdvajaju kao najveći problem, a u kome radi oko 6.000 ljudi, predao je UPPR. Očekuje se skoro raspisivanje poziva za profesionalni menadžment u tom preduzeću. Za farmaceutsku kompaniju Galenika raspisan je tender za prodaju 25 odsto kapitala strateškom partneru po minimalnoj ceni od sedam miliona evra, a rok za podnošenje prijava za učešće na tenderu produžen je do 27. jula.

UPPR se sprema za Ikarbus i Politiku AD. Za Resavicu još nije odobren UPRR, ali su prognoze da će jedan deo rudnika, u kojima ukupno radi 1.500 rudara, biti zatvoren, a da će preduzeće biti razdvojeno. Sudbina PKB-a trebalo bi da bude rešena u dogovoru Ministarstva privrede s Gradom Beogradom. Na raniji tender, kada je prodavan deo imovine PKB-a po početnoj ceni od oko 155 miliona evra, što je iznosilo 51 odsto procenjene vrednosti, nije stigla nijedna ponuda, pa se radi nova procena kapitala. Rudovodstvo Petrohemije poslalo je Vladi UPPR u kojem je predloženo da zaštita preduzeća od poverilaca bude produžena još šest meseci. Za FAP je takođe sastavljen UPPR, a radnicima je ponuđen socijalni program.

Za pamučni kombinat Jumko je u toku izrada programa definisanja proizvodne imovine i verovatno će deo koji nije u funkciji biti prodat.

Proizvođač guma Trajal, u kome ima više od 1.000 radnika, trenutno uspešno posluje i još se razmatra najbolji dogovor s poveriocima o isplati duga od 45 miliona evra.

U 2016. godini za ova preduzeća nije predviđena podrška države iz budžeta, osim Resavice koja će do kraja godine primati subvencije.
Pogledaj vesti o: Kruševac,   Jagodina

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Strateška preduzeća od juna bez zaštite države

Izvor: EurActiv Srbija, 27.Maj.2016

Od juna 17 strateških preduzeća u Srbiji ostaje bez zaštite od naplate poverilaca, a za neka od njih predvidjen je opstanak sprovodjenjem Unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR). Medju najvećim poveriocima je država čija potraživanja čine dve trećine ukupnih dugova tih preduzeća od...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.