Od 1. juna lakši pristup finansijama

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna lakši pristup finansijama

Srbija će, kao prva zemlja u Evropi, od 1. juna početi primenu Zakona o predžetvenom finansiranju, koji treba da omogući da poljoprivrednici lakše dodju do finansijskih sredstava koristeći kao zalog budući rod, najavio je u ponedeljak državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović

"Taj sistem finansiranja podrazumeva da će poljoprivrednici imati olakšan pristup finansijskim sredstvima, jer će kao zalog za obezbedjenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kako je do sad radjeno", kazao je Golubović prilikom predstavljanja zakona.

Kako je precizirao, korisnici predžetvenog finansiranja mogu biti fizička i pravna lica i preduzetnici, a novi zakon predvidja da se oni mogu naći i na strani dužnika, ali i imati ulogu poverioca.

"Ugovori o predžetvenom finansiranju biće zavedeni u posebnom registaru u Agenciji za privredne registre, što će onemogućavati malverzacije, odnosno da se dva puta uzme zaloga na isti rod ili bilo koji drugi vid zloupotrebe", rekao je Golubović i dodao da će registar biti završen do početka primene zakona i javno dostupan preko interneta.

On je dodao da će jedan od uslova budućih ugovora o predžetvenom finansiranju biti i obavezno osiguranje budućeg roda.

Golubović je podsetio da je Brazil prva zemlja na svetu koja je uvela taj Zakon o predžetvenom finansiranju 1994. godine, navodeći da se do sada kroz taj sistem obezbedio gotovo 50 milijardi dolara za finansiranje poljoprivredne proizvodnje u toj zemlji.

Dodao je da se taj sistem trenutno uvodi u Rusiji, Bugarskoj i Ukrajini.

Golubović je istakao da je, Zakonom o predžetvenom finansiranju, usvojenim u novembru 2014, zajedno sa Zakonom o robnim zapisima koji omogućava korišćenja uskladištenog roda kao sredstva finasiranja u postžetvenom periodu, Srbija zaokružila sistem finansiranja poljoprivrede.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Rod kao zalog za zajam

Izvor: Kamatica.com, 04.Maj.2015

Zakon o predžetvenom finansiranju omogućiće poljoprivrednicima da kao zalog za pozajmicu daju budući rod, što će im umnogome olakšati poljoprivrednu proizvodnju, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović. ..Zakon, inače, stupa na snagu 1. juna, a 13. maja...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.