Obrt: Skače cena mesa, farmeri ovo ne pamte

Izvor: B92, 22.Jul.2016, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrt: Skače cena mesa, farmeri ovo ne pamte

Beograd -- Cena tovljenika u poslednjih pet dana porasla je za 30 do 50 dinara po kilogramu zato što je smanjena ponuda domaćih svinja.

Klaničari su u Mačvi plaćali i 185 dinara za kilogram žive vage a ovaj obrt na tržištu (nezapamćen poslednjih nekoliko godina) uskoro bi mogao da dovede i do poskupljenja svinjskog mesa, piše Politika.

Ukoliko se vrtoglavi rast otkupne cene nastavi i dostigne 200 dinara, kao što se očekuje, to bi uzdrmalo cene mesa i prerađevina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Po proceni stručnjaka, svinjetina bi tako mogla da poskupi i za četvrtinu.

“Uvoz tovljenika je smanjen i to je povećalo kupovinu od domaćih farmera. To su, nažalost, samo velike farme jer su manji proizvođači izgubili bitku sa konkurencijom”, kaže agroekonomski analitičar Čedomir Keco.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.