Novi Sad uštedeo na obveznicama

Izvor: B92, 08.Okt.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad uštedeo na obveznicama

Novi Sad -- Član Gradskog veća Novog Sada zadužen za budžet i finansije Živko Makarić kaže da se Novi Sad emisijom dugoročnih obveznica zadužuju po povoljnim uslovima.

Makarić je rekao da će Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji će značajne infrastrukturne projekte finansirati izdavanjem dugoročnih obveznica i da je grad po osnovu te javne nabavke uštedeo oko 4,5 miliona evra.

"Tržište nam je u poslednjih mesec dana dalo potpuno za pravo što smo se opredelili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ovakav način finansiranja, jer se pokazao najjeftinijim", rekao je Makarić i izrazio očekivanje da će od razvoja tržišta hartija od vrednosti korist imati i drugi gradovi u Srbiji.

Komisija za hartije od vrednosti danas je dala odobrenje za prvu emisiju dugoročnih, takozvanih municipalnih obveznica, u vrednosti 15 miliona evra. Biće emitovano 15.000 komada tih hartija od vrednosti pojedinačne nominalne vrednosti 1.000 evra.

Kupac obveznica Novog Sada biće Unikredit banka u Srbiji sa kojom je Grad Novi Sad u julu ove godine potpisao ugovor o izdavanju municipalnih obveznica u ukupnoj vrednosti 35 miliona evra.

Obveznice će biti izdate na rok od 12 godina, sa godišnjom kamatom od 6,25 odsto. U prve dve godine biće isplaćivana samo kamata, a u narednih 10 godina i glavnica i kamata.

Makarić je rekao da će još dve tranše municipalnih obveznica biti emitovane do kraja godine.

Prva tranša vrednosti šest miliona evra biće namenjena osiguravajućim društvima, dok će preostalih 14 miliona biti iskorišteno za finansiranje radova.

Novi Sad namerava da novcem prikupljenim na ovaj način finansira dva kapitalna infrastrukturna projekta - završetak saobraćajnice Bulevar Evrope i izgradnju 100 kilometara kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

Makarić je najavio da će Novi Sad i Beograd sa još nekim gradovima u Srbiji predložiti izmenu Zakona o javnom dugu, koji bi omogućio da i zainteresovani građani kupuju municipalne akcije i daju veći doprinos tom projektu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad uštedio na obveznicama

Izvor: Capital.ba, 08.Okt.2011

NOVI SAD, Član Gradskog vijeća Novog Sada zadužen za budžet i finansije Živko Makarić kaže da se Novi Sad emisijom dugoročnih obveznica zadužuje po povoljnim uslovima. Makarić je rekao da će Novi Sad biti prvi grad u Srbiji koji će značajne infrastrukturne projekte finansirati izdavanjem...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.