Novac za srpsku poljoprivredu od EU

Izvor: B92, 29.Okt.2013, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novac za srpsku poljoprivredu od EU

Brisel -- Srbija će dobiti mogućnost da godišnje crpi 60 do 70 miliona evra godišnje iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije, izjavio je danas Dragan Glamočić.

"Realno je da krajem 2014 dobijemo pristup IPA fondovima iz Aneksa 2, tako da će naši poljoprivrednici već tokom sledeće godine moći da konkurišu za ta sredstva", rekao je Glamočić novinarima posle susreta sa evropskim komesarom za zdravlje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zaštitu potrošača Toniom Borgom i generalnim sekretarom za poljoprivredu Jeržijem Plevim u Briselu.

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu je objasnio da je reč o 60-70 miliona evra godišnje čija je svrha da pomognu poljoprivrednicima da se pripreme za konkurenciju iz EU kada se srpsko tržište otvori za slobodan uvoz proizvoda iz EU.

Glamočić je ukazao da je uslov da se ova sredstva oslobode da se uspostavi centralna referentna laboratorija i da se Uprava za agrarna plaćanja premesti iz Šapca u Beograd, radi otklanjanja problema u vezi sa popunjenošću kadrovima i uslovima za rad.

“Komesar Borg ne očekuje da ćemo imati neke velike probleme u pristupanju, ali ima mnogo sitnih detalja koje treba rešiti”, izjavio je on i dodao da je dobio uveravanja da je EU spremna da materijalno i tehnički pomogne Srbiji da dostigne evropske standarde u poljoprivredi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za srpsku poljoprivredu iz EU do 80 miliona evra

Izvor: Beta, 29.Okt.2013

BRISEL, 29. oktobra 2013. (Beta) - Ministar za poljoprivredu Srbije Dragan Glamočić u utorak je u Briselu obavestio zvaničnike u Evropskoj komisiji da ove godine u usevima gajenim u Srbiji nema štetnog aflatoksina..

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.