Nerealni zahtevi sindikata u Knjazu

Izvor: B92, 16.Okt.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nerealni zahtevi sindikata u Knjazu

Beograd -- Nerealni zahtevi sindikata za dupliranje zarada u Knjazu.

Sindikalni zahtev za povećanjem prosečnih zarada na 95.000 dinara odnosno blizu 1.000 evra po radniku je u ovom momentu, u najmanju ruku neodgovoran jer ugrožava opstanak kompanije.

Kada bi svi poslodavci imali odnos prema zaposlenima kao što ima "Knjaz", radnici u Srbiji bi mnogo bolje živeli.

Svi moramo da shvatimo da poslujemo u tržišnoj ekonomiji i da u skladu sa tim treba i da se ponašamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << – kaže u razgovoru za „Blic” Mihailo Janković, predsednik Upravnog odbora „Knjaza Miloša”.

Poslednjih nekoliko dana u medijima se govori o generalnom štrajku u kompaniji. Šta su uzroci nezadovoljstva radnika?

- Sindikat je o svojim zahtevima već govorio u medijima. U uslovima smanjene potrošnje, kada svi proizvođači voda posluju u otežanim okolnostima i plaćaju nepravedno visoke nacionalne naknade za vodu, Sindikat je kao jedan od zahteva izneo i dupliranje zarada. U ljudskoj prirodi je da uvek želi bolje i više, ali ako uzmemo u obzir da je poslednja (avgustovska) prosečna zarada u dva najbrojnija sektora u kompaniji, logistici i proizvodnji, iznosila preko 47.000 dinara neto i to isključujući rukovodstvo, ovaj zahtev pokazuje, nažalost, potpuno odsustvo realnosti.

Ali radnici ipak žele još veće zarade?

- „Knjaz Miloš” je u 17,6 odsto privrednih subjekata koji redovno i bez kašnjenja isplaćuju zarade, uprkos svim problemima sa kojima se susreće i ostvarenom poslovnom gubitku poslednjih godina. Imamo odgovoran odnos prema zaposlenima, koji se ogleda i kroz beskamatne zajmove, isplate božićnica, upućivanje zaposlenih u banjska lečilišta radi rekreacije i rehabilitacije, stipendiranje najuspešnije dece naših zaposlenih, podržavanje radničkih sportskih igara... Najvrednije zaposlene stimulišemo uvećanjem zarade, a ovog leta je svakog meseca više od 100 zaposlenih na ovaj način ostvarilo veća primanja. Zato „Knjaz” i jeste jedan od omiljenih poslodavaca u Srbiji. Među proizvođačima voda „Knjaz” ima najviše prosečne zarade i zapošljava najveći broj radnika po proizvedenom litru.

Sigurno ste u svakodnevnoj komunikaciji radnicima, šta im u razgovoru kažete?

- Svi zajedno treba da budemo ponosni što smo deo tradicije duge 200 godina. Baš kao i život, i biznis je jedna velika kriva koja ima svoje uspone i padove. Sada svi treba da budemo odgovorni najpre prema sebi, a onda i ličnim primerom prema kompaniji, da u teškim trenucima nastupamo jedinstveno, trezveno i promišljeno. To je jedini način da kompanija bude dobro, a tada će i svima nama, zaposlenima, biti još bolje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nerealni zahtevi za veće plate

Izvor: Blic, 16.Okt.2011

Sindikalni zahtev za povećanje prosečnih zarada na 95.000 dinara, odnosno na blizu 1.000 evra po radniku, u ovom momentu je, u najmanju ruku, neodgovoran jer ugrožava opstanak kompanije...- Kada bi svi poslodavci imali odnos prema zaposlenima kao što ima „Knjaz”, radnici u Srbiji bi mnogo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.