NIS u ekologiju ulaže 400 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS u ekologiju ulaže 400 miliona evra

BEOGRAD -

Naftna industrija Srbiju (NIS) planira da do 2015. godine u ekološke projekte uloži 400 miliona evra što je šest i po puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom, izjavio je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je, na konferenciji za novinare, u Vladi Srbije rekao da će pored projekata zaštite životne sredine NIS investirati u infrastrukturne projekte sa ekološkim efektom, modernizaciju benzinskih stanica i projekte energetske efikasnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prvi čovek NIS-a najavio je da će letos biti završena rekonstrukcija Rafinerije nafte Pančevo, a da će to postrojenje već u oktobru ili novembru proizvoditi derivate evropskog kvaliteta.

Kravčenko je istakao da je plan da u 2013. godini godišnja prerada nafte iz pančevačke rafinerije bude četiri miliona tona.

Takođe, NIS će u naredne dve i po godine uložiti oko 100 miliona evra u modernizaciju i izgradnju novih benzinskih pumpi u Srbiji kao i realizovati niz projekata unapređenja tehnologija u cilju smanjenja emisije štetnih gasova i izgradnju postrojenja u skladu sa evropskim standardima

Ministar ekologije, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je da je realizacijom ekoloških projekata NIS-a značajno smanjena emisija zagađujućih supstanci dok je prioritet da to bude svedeno na minimum.

Bez obzira na svetsku ekonomsku krizu i njene posledice po našu ekonomiju investicije u ekologiju se nastavljaju, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, u gradu Pančevu koje je 2008. godine bilo jedno od crnih ekoloških tačaka problemi i danas postoje ali su u značajnoj meri smanjeni zahvaljujući investicijama u zaštitu životne sredine u rafineriji.

Tokom 2011. imali smo u Pančevu samo nekoliko slučajeva emisije benzena preko dozvoljenih količina na šta je NIS uvek adekvatno reagovao, ukazao je Dulić.

On je precizirao da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti monitoring i strogu kontrolu u skladu sa zakonom i biće sankcionisano sve što bi moglo da dovede do ugrožavanja životne sredine i zdravlja građana.

Očekujemo da će realizacijom planiranih investicija NIS-a povećanje koncentracije bilo kojih zagađujućih supstanci u vazduhu vodi i zemljištu biti svedeno na minimum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NIS: Evropsko gorivo iz Pančeva

Izvor: B92, 08.Feb.2012

Beograd -- Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Rafinerije u Pančevu biće završeni u avgustu, a početkom novembra će početi da se proizvodi gorivo evropskog kvaliteta...To je najavio direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko..."U 2013. godini želimo da u Pančevu povećamo kapacitet...

Nastavak na B92...

NIS ulaže 400 miliona evra u ekološke projekte

Izvor: Capital.ba, 08.Feb.2012

BEOGRAD, Naftna industrija Srbije /NIS/ planira da do 2015. godine uloži 400 miliona evra u ekološke projekte, što je 6,5 puta više nego što je planirano kupoprodajnim ugovorom, izjavio je ..

Nastavak na Capital.ba...

Od oktobra iz Rafinerije samo evrokvalitet goriva

Izvor: Blic, 09.Feb.2012, 03:10

Naftna industrija Srbije (NIS) u avgustu će završiti modernizaciju Rafinerije nafte “Pančevo”, a u oktobru ili novembru će preći na proizvodnju goriva evrokvaliteta. Tada će proizvodnja biti usklađena s evropskim normama za ekološku i industrijsku bezbednost, kaže Kiril Kravčenko, generalni...

Nastavak na Blic...

NIS predstavio ekološki investicioni program

Izvor: Economy.rs, 09.Feb.2012

U Vladi Srbije NIS je danas predstavio rezultate ekoloških projekata, strateške ciljeve i investicioni program u oblasti zaštite životne sredine.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.