Minus smanjuje kreditnu ratu

Izvor: B92, 08.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minus smanjuje kreditnu ratu

Beograd -- Od 1. jula pet odsto odobrenog minusa na tekućim računima građana ulazi u kalkulaciju za odobravanje kredita, kažu u Unikredit banci

Radojičić objašnjava da pet odsto minusa na tekućem računu ulazi u kalkulaciju za kredit

Član Izvršnog odbora Unikredit banke Ivan Radojčić kaže da, pored toga, prema odluci Narodne banke Srbije (NBS) mesečna rata ne sme biti iznad 30 odsto zarade. To znači da od 1. jula klijent koji je uzeo kredit i ratama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za otplatu opretetio platu sa 30 odsto, neće moći da zatraži odobravanje dozvoljenog minusa na tekućem računu.

Radojčić objašnjava da klijent kome banka odobri gotovinski ili potrošački kredit, a već ima odobreni minus na tekućem računu, neće moći da optereti svoju mesečnu zaradu više od 25 odsto za otplatu rata za kredit, jer pet odsto minusa na tekućem računu ulazi u kalkulaciju za kredit.

Građani koji su već dobili kredit i istovremeno imaju odobreni minus na tekućem računu, imaće mesečno opterećenje plate iznad 30 odsto i zbog toga će, kada je Unikredit banka u pitanju, morati da se izdvaja 100 odsto obavezne rezerve za takve klijente, kaže on.

Radojičić je napomenuo da će svaka banka u Srbiji ponaosob donositi odluku kakvu će politiku voditi u takvim slučajevima.

Kada je reč o kreditnim i revolving platnim karticama, na nivou Udruženja banaka Srbije postoji dogovor da minimalna mesečna otplata zaduženja na karticama bude pet odsto i ta suma ulazi u kalkulaciju za odobravanje kredita banaka, rekao je Radojčić.

On je kazao da u domaćem bankarsvu gotovinski i potrošački krediti beleže pad potražnje, dok je tražnja za stambenim kreditima posle stagnacije u decembru prošle godine, u januaru 2008. godine zabeležili blagi porast.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nedozvoljeni minus smanjuje kredit

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37

Od 1. jula, prema odluci Narodne banke Srbije, pet odsto odobrenog minusa na tekućim računima građana ulaziće u kalkulaciju za odobravanje kredita, pri čemu mesečna rata neće smeti da bude iznad 30 odsto zarade. To znači da klijent koji je uzeo kredit i ratama za otplatu opteretio platu sa 30...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.