Nedozvoljeni minus smanjuje kredit

Izvor: Blic, 09.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedozvoljeni minus smanjuje kredit

Od 1. jula, prema odluci Narodne banke Srbije, pet odsto odobrenog minusa na tekućim računima građana ulaziće u kalkulaciju za odobravanje kredita, pri čemu mesečna rata neće smeti da bude iznad 30 odsto zarade. To znači da klijent koji je uzeo kredit i ratama za otplatu opteretio platu sa 30 odsto, neće moći da zatraži odobravanje dozvoljenog minusa na tekućem računu. Drugim rečima, manje su mogućnosti za zaduživanje.

U dozvoljeno opterećenje od 30 odsto rate trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se uzima u obzir i dug po zajmu i kreditnoj kartici (koja je od pet do 15 odsto), a od početka jula trebalo bi da se uvrsti i dug po dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu.

- Građanin kome je banka odobrila gotovinski ili potrošački kredit, a već ima odobreni minus na tekućem računu, neće moći da optereti svoju mesečnu zaradu više od 25 odsto za otplatu rata za kredit, jer pet odsto minusa na tekućem računu ulazi u računicu za kredit - objašnjava Ivan Radojičić, član Izvršnog odbora „Unikredit banke".

Kada odobreni dozvoljeni minus počne da se računa kao pet odsto rate bilo kog kredita, mogućnost građana da se zadužuju biće dodatno umanjena.

- Ukoliko ova mera bude retroaktivna, klijenti koji imaju kreditnu karticu i neki kredit u otplati, a na osnovu kojih su već zaduženi do 30, odnosno do 50 odsto svojih primanja ako otplaćuju stambeni kredit, neće više moći da koriste pozajmicu po tekućem računu. To praktično znači da će svi oni koji već imaju potrošački, gotovinski ili stambeni kredit u otplati biti prinuđeni da biraju između korišćenja kreditne kartice i dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu - ukazuje Danijela Tomašević, direktorka Sektora za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom „Banke Inteze".

Po njenim rečima, pozitivno bi bilo da NBS dozvoli da ova mera ne bude retroaktivna, već da se odnosi samo na buduća zaduženja. Sa novim merama, kako je najavio Radovan Jelašić, guverner NBS, banke su upoznate, a njihova primena na leto podrazumeva da će banke morati da izdvajaju više novca na poseban račun. U Udruženju banaka Srbije planiraju da se o ovome vode još razgovori, kao i da mere ne budu retroaktivne.

Opterećenje plate ratom

Sada Od 1. jula

Plata 35.000 35.000

Rata kredita

(25% od plate) 8.750 8.750

Rata za kreditnu karticu

(5% od plate) 1.750 1.750

Dozvoljen minus

(cela plata) 35.000 nema

Napomena: iznosi su u dinarima, rata do 30 odsto plate

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.