Merkator ipak neće u ruke Agrokora

Izvor: B92, 24.Nov.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkator ipak neće u ruke Agrokora

Zagreb -- Credo banka osnovana je 1993. godine, a do prisilne likvidacije doveo ju je način izdavanja kredita preko ograničenja propisanih zakonom.

Banka je zajmove odobravala i bez odgovarajuće kreditne sposobnosti i adekvatnih čvrstih instrumenata osiguranja i uz višekratna prolongiranja otplate.

Nakon vesti o prinudnoj likvidaciji Credo banke, 135 radnika strepi za budućnost, a uplašili su se i štediše. Svi zaposleni u splitskim poslovnicama juče su bili na radnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mestima.

"Ovo što se dogodilo s Credo bankom treba gledati kao izolovani slučaj jer su vlasnici i uprava banke poslovali mimo propisa", kaže Davor Holjevac, viceguverner NBS-a. U centralnoj banci tvrde da je bankarski sistem stabilan te da štediše ne treba da budu zabrinuti jer im je štednja osigurana. A njihova isplata do najviše 400.000 kuna počeće sledeće nedelje. HNB je na vanrednoj sednici Saveta doneo odluku o prinudnoj likvidaciji banke zbog nezakonitosti u poslovanju i nesprovođenja mera koje su od njih tražene. A otkriveno je kako je banka imala preveliku kreditnu izloženost prema akcionarima banke is njima povezanim osobama, a bez dovoljnog pokrića.

"Jako smo se zabrinuli kad smo čuli da je banka u kojoj držimo ušteđevinu bankrotirala. Malo smo odahnuli jer će malim štedišama biti vraćeni ulozi. Upravo smo došli potpisati ugovor o povratu novca", kazali su nam supružnici Kovač koje smo zatekli u poslovnici Credo banke.

"Dosta mi je muke, ne mogu ništa da komentarišem. Sreća što imam ušteđevinu manju od 400.000 kuna pa valjda neće biti problema", rekla je gospođa Marija P.

"Dobro je da se ovo dogodilo. Država funkcioniše, dobro je da je HNB uhvatila kriminalce", kaže postariji Splićanin.

Kako je poslovala banka?

Boris Barać jedan je od deoničara čija je kompanija bespravno gradila stambeno-poslovni objekat Vila Velebita u Splitu, a sporan je i Centar Bonačić jer kupci nisu dobili ni prostor ni novac.

Najznačajniji deoničari Credo banke su Boris Barać i Mirko Vuković. Barać, koji ima firmu Adut nekretnine, predsednik je NO Credo banke, a prokurista u tom društvu je Dražan Bilić, član NO Credo banke.

Druga firma, veliki akcionar Creda, Alkom Split, u vlasništvu je Mirka Vukovića. I Barać i Vuković bave se graditeljstvom, a Barać je, kao i Luketin, radio u Dalmi. Baraćeva firma gradila je problematični stambeno-poslovni objekat Vila Velebita u Splitu kojem su zbog bespravne gradnje srušena dva sprata.

Barać je sad "u žiži" zbog Centra Bonačić u centru Splita. Udruženje kupaca poslovnih prostora u Centru Bonačić traži zabranu raspolaganja nekretninom jer su pre 14 godina platili 14.500.000 tadašnjih nemačkih maraka Adut nekretnine.

Nikad nisu dobili poslovne prostore, ali ni povrat uloženog novca. A, sad će se na tom mestu graditi trgovinsko-poslovno-garažni centar Small Mall.

Kupci poslovnih prostora u Centru Bonačić tvrde da ugovor koji je zaključen između Grada i investitora, Adut nekretnina, vrvi falsifikovanim podacima na osnovu kojih je Boris Barać postao vlasnik oko 3500 metara kvadratnih gradske imovine. Kompanija Alkom Mirka Vukovića osnovana je 1991. Gradila je niz objekata na području Splitsko-dalmatinske županije.

Od sporta do biznisa

Predsednik uprave banke Šime Luketin izabran je nedavno za potpredsednika Nadzornog odbora Hajduka! Rođen je 1953. godine, završio je Ekonomski fakultet, a bio je igrač "zlatne generacije" Tomislava Ivića, sa šurjakom, Mužinić, Jerkovićem ... Kad je diplomirao, bilo je to gotovo "čudo", jer je bio prvi fudbaler posle Vinka Cuzzija sa akademskom titulom!

Luketin ima dvoje dece, a supruga Jadranka je sudija Opštinskog suda u Splitu. Prati ga glas mirnog, porodičnog čoveka. Ima diplomu i Visoke poslovne škole "Libertas". Bio je zaposlen u Dalmi i Trgovačko turističkoj banci.
Pogledaj vesti o: Merkator

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.