Mađarska: Obveznice i u dolarima

Izvor: B92, 24.Mar.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Obveznice i u dolarima

Budimpešta -- Mađarska će možda emitovati državne obveznice u dolarima ili nekoj drugoj valuti dok pregovara o kreditnoj liniji sa EU i MMF-om.

Ovo je potvrdio čelnik mađarske državne agencije za dug AKK, Ištvan Toročkei.

"Ako razvoj situacije na finansijskom tržištu i dalje bude pozitivan, Madjarska bi mogla da emituje obveznice u stranim valutama pre nego što bude postignut dogovor sa EU >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i MMF-om", prenela je agencija AFP.

Toročkei je dodao da su slične nedavno održane aukcije obveznica Češke, Poljske i Rumunije pokazale da su uslovi "povoljni", kao i da Mađarska prvenstveno razmatra ideju emisije obveznica u dolarima, ali i evrima, jenima i rubljima.

Postizanje dogovora sa EU i MMF-om o kreditnoj liniji u vrednosti od 15 do 20 milijardi evra pre kraja juna bi bilo "u interesu svih", istakao je Toročkei.

Mađarska je u te pregovora ušla u novembru nakon što je njena valuta, forinta, naglo oslabila prema evru, dok su troškovi zaduživanja naglo porasli, a sve tri glavne svetske bonitetne agencije su ocenile obveznice te zemlje "smećem".

Pregovori su, međutim, zašli u ćorsokak zbog neslaganja između zvanične Budimpešte i Brisela oko novih zakona za koje kritičari tvrde da će omogućiti preveliku moć premijera Viktora Orbana i njegove partije desnog centra, Fidesa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mađarska: Moguće obveznice u dolarima

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Mar.2012

BUDIMPEŠTA - Mađarska prvenstveno razmatra ideju emisije obveznica u dolarima, ali i eurima, kineskim jenima i ruskim rubljama.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.