MMF: Pohvale Srbiji za sprovođenje reformi

Izvor: RTS, 09.Okt.2015, 14:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF: Pohvale Srbiji za sprovođenje reformi

Zamenik direktora MMF-a Min Žu pohvalio napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg stendbaj aranžmana iz predostrožnosti sa tom institucijom.
Min Žu ističe da su posebni rezultati ostvareni u domenu makro monetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije, prenosi Tanjug

Na sastanku sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković i ministrom finansija Dušanom Vujovićem, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Min Žu je istakao i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan, neosporno ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa.
Tokom tog bilateralnog susreta koji prethodi otvaranju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke, koja se ove godine održava u peruanskoj prestonici Limi, Min Žu je pokazao veliko interesovanje i poznavanje sprovođenja programa u Srbiji.
Tabakovićeva je tom prilikom ukazala i da je odgovorna fiskalna politika koju je vodila Vlada Srbije omogućila centralnoj banci da u većoj meri relaksira monetarnu politiku i snizi referentnu kamatnu stopu, čime je, sa svoje strane Narodna banka dala podsticaj rastu.
"Referentna kamatna stopa je snižena na do sada najniži nivo i time smo, i pored dezinflatornih pritisaka, izbegli ulazak u deflaciju, a istovremeno smo dali i određeni podsticaj ekonomskom rastu", rekla je Tabakovićeva.
Vujović je, govoreći o narednim koracima u sprovođenju Programa, rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i da nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije.
Min Žu je u zaključku susreta dodao da su u narednom periodu za Srbiju prioriteti stabilizacija pozitivnih trendova i aktivnije upravljanje javnim dugom zbog izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja kao i resenje NPL-ova na osnovu Strategije, koja je već usvojena i nastavak strukturnih reformi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.