Lukoil uvodi ECTO gorivo i u Srbiju

Izvor: B92, 07.Nov.2013, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lukoil uvodi ECTO gorivo i u Srbiju

Beograd -- Naftna kompanija Lukoil Srbija će od 11. novembra na srpsko tržište uvesti novo ekološko gorivo.

Kako navode iz kompanije, reč je o gorivu koje omogućava uštedu u potrošnji goriva od 2 do 4 odsto. Cena tog goriva biće oko 3 dinara skuplja od ostalih standarnih goriva.

U ponudi će biti dve nove vrste naftnih derivata ECTO dizel i benzin ECTO plus, koje, kako se tvrdi, odgovaraju zahtevima evro - 5 standarda.

"ECTO dizel ima poboljšane radne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ekološke karakteristike u odnosu na obično dizel gorivo i ono doprinosi smanjenju potrošnje goriva, poboljšanju rada motora, povećanju obrtnog momenta motora, smanjenju buke i vibracija, produženju roka zamene motornog ulja", naveo je zamenik direktora Lukoila za komercijalne poslove Roman Jaroslavski.

Prema njegovim rečima, prodaja Lukoilovog ECTO goriva planirana je na 50 benzinskih stanica te naftne kompanije i to u svim regionima Srbije u prvoj fazi.

Taj dizel odgovara, kako najnovijim, tako i starijim modelima putničkih, teretnih i drugih vozila sa različitim tipovima motora, a moguće ga je sipati i u automobile koji koriste gas, kao i mešati sa običnim dizelom, rekao je Jaroslavski.

Benzin ECTO plus, kako je naveo, je gorivo sa poboljšanim eksploatacionim mogućnostima koje doprinosi uštedi potrošnje goriva, smanjenju buke, zaštiti motora i životne sredine, jer se "njegovim korišćenjem umanjuje emisija štetnih gasova u atmosferu".

"ECTO motorna goriva su proizvedena po savremenoj svetskoj tehnologiji, koja imaju poboljšane radne karakteristike. Ušteda goriva se najviše postiže modifikatorom trenja", rekao je Ilja Karhov iz kompanije Afton Hemikal koja je specijalizovana za razvoj tehnologija.

Prema njegovim rečima, kvalitet tih goriva više puta je potvrđivan u različitim nezavisnim istraživačkim centrima u Rusiji i Evropi.

U Srbiji su svojstva goriva ECTO ispitivana i potvrđena na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a docent tog fakulteta Slobodan Popović kaže da se nakon izvršenih ispitivanja može reći da oba goriva zaslužuju naziv ECTO(ekološko gorivo).

Lukoil je ECTO goriva počeo da proizvodi u Rusiji još 2006. godine, a sada su prisutna na tržištima 14 evropskih zemalja. Godišnji rast potrošnje goriva u tim zemljama je 11 % a broj zemalja, kao i količina kupljenih derivata stalno raste. Lukoilovo gorivo je i višestruko nagarađivano, čulo se na konferenciji za novinare.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lukoil u Srbiji uvodi novo ekološko gorivo

Izvor: Blic, 07.Nov.2013

Naftna kompanija Lukoil Srbija će od sledeće nedelje na srpsko tržište uvesti novo ekološko gorivo, koje omogućava uštedu u potrošnji goriva od oko 24 odsto...Reč je o dve nove vrste naftnih derivata ECTO diezel i benzin ECTO plus, koje odgovaraju zahtevima evro-5 standarda, najavio je zamenik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.