Loša godina za duvandžije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loša godina za duvandžije

U Vojvodini se broj onih koji se bave proizvodnjom duvana ne smanjuje, što je znak da se od njega ipak može živeti. Međutim kada godina bude teška, kao što je ova, mnogi se zapitaju šta dalje da rade. Problem je to što subvencija za duvandžije nema, a napustiti taj posao nije lako, jer su problem velika zaduženja. Naša ekipa posetila je porodicu Ostić iz sremskog sela Manđelos, koji su ove godine prvi put sejali duvan. Prenosimo vam njihova iskustva.

Branko Ostić se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već nekoliko godina bavi ratastvom, kako kaže, na žitu i kukuruzu samo gubi. Upravo je to razlog što se odlučio za uzgoj duvana. Koliko će duvandžije zaraditi umnogome zavisi od vremena. Nažalost, ova godina je bila loša za većinu kultura, a suša je velike posledice ostavila na duvanu. Zbog manjka padavina nema prve klase što se odražava na cenu.

"Nismo zadovoljni cenom jer ove godine nije bilo kvaliteta zbog ekstremne suše koja je počela u maju. Dobili smo samo na kilaži. Cena je što se tiče otkupljivača redovna, ne mogu ni da ponude veću cenu jer je tržište takvo kakvo je. Jako bi nam pomogle subvencije kao što je u susednim državama, u Hrvatskoj i Makedoniji je evro po kili subvencija baš zbog ovakvih godina", kaže Branko Ostić iz Manđelosa.

Pored subvencija, ovaj mladi proizvođač smatra da je problem i to što su stranci kupili fabrike zbog čega su ostavljeni na milost i nemilost drugima, i moraju da se prilagođavaju njihovom tržištu.

"Nije povoljno za nas. Treba ozbiljnija organizacija što se tiče duvana, taman da se i crno tržište smanji da bi i država mogla da profitira. Kad bi dobili evro po kili sigurno ne bi bilo toliko crnog tržišta. Država bi dobila sebi kao akciznu robu a mi svoj deo da finansiramo proizvodnju koja je izuzetno skupa", dodaje on.

Naš sagovornik napominje da troškovi za sušare, predstavljaju višegodišnja zaduženja. Baš zato se već priprema za narednu godinu, sejaće istu površinu, ali ovoga puta umesto 'virdžinije' planira sorte 'mađar' ili 'brazilac'. Kada otplati zaduženja znaće da li će proširiti površinu. Pomoć već ima, najmlađi član porodice Ostić već je desna ruka u poslu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.